duminică, 30 iunie 2013

Despre importanţa lobby-ului la Bruxelles


Magdalena Moreh vorbea într-un recent interviu despre importanţa lobby-ului la Bruxelles, cu accent pe rolul jurnalistului. Este o completare a celor prezentate de ea pe blogul Casei Europei în materialul de acum un an.

Aşa cum spuneam şi eu, aici se produce 75% din legislaţia României, iar activitatea de reprezentare a intereselor naţionale este esenţială. Părerea Magdei este că „România are multe complexe, nu se comportă pe măsura locului pe care îl are de a 7-a țară ca mărime din Uniunea Europeană. Românii sunt percepuți ca fiind "provinciali", nu încearcă să fie jucători, să facă strategii pentru domeniile în care pot avea influență. Cu mici excepții, nu suntem vizibili mai deloc, iar în negocierea unor dosare complicate poziția României este, de multe ori, un mare mister. În timp ce Polonia  - sau vorbim și de țări mai mici -  ies la rampă și își spun răspicat punctul de vedere în presă și astfel transmit semnalele dorite și chiar reușesc să facă presiuni în acest mod, oficialii români sunt complet muți. Există un soi de rigiditate contraproductivă, iar refrenul oficialilor români este "nu vrem să ne vulnerabilizăm poziția de negociere expunând-o public". De cele mai multe ori, ca ziarist român la Bruxelles, am aflat punctul de vedere al României, într-o problemă în discuție între țările membre, de la diplomați din restul de 26 de state UE. Revenind la lobby, trebuie spus că România e inexistentă în peisajul lobby-ului bruxellez. Pentru ca o țară să aibă influența în luarea deciziilor, nu e suficientă cunoașterea mecanismelor de decizie: e nevoie de metodă și strategie, și e nevoie de o prezență activă la Bruxelles, fie că e vorba de reprezentarea politică, economică ori de birouri ale regiunilor sau orașelor, de organizații profesionale sau sindicale”.

Ȋn cadrul aceluiaşi interviu a fost amintită de asemenea şi importanţa europarlamentarilor, dar şi relaţia lobbyştilor cu presa – „Lobby-iștii se concentrează mult pe segmentul de presă, în funcție de țara pentru care scrie corespondentul. Eu, ca ziarist român, am fost abordată de cele mai multe ori de lobby-iști din zona mineritului cu cianuri, adopțiilor internaționale și mai nou a gazelor de șist. Atâta vreme cât e vorba de seminarii, prezentări sau pur și simplu de întâlniri la o cafea, contactul cu lobby-iștii e în regulă, îl ajută pe ziarist să își facă o imagine mai clară despre o anumită controversă și să facă relatări echilibrate, cu opinii și pro și contra. Lobby-iști români? Dacă există, înseamnă că sunt bine camuflați, eu deocamdată nu i-am întâlnit. Am putea vorbi de o încercare, singulară până acum, de lobby în domeniul energiei. De un an sau doi, există un birou care reprezintă mai multe companii românești din sectorul energetic. Dar acest birou face rar evenimente la Bruxelles, din câte știu eu”, precizează ea.

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: