vineri, 18 iulie 2014

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar – “Cum deblocãm UE vara aceasta?”

Vă recomand spre lecturare o nouă intervenţie pe care am avut-o ca răspuns la invitaţia lansată de Ziarului Financiar. De această dată am încercat să evidenţiez posibilele mutări ale britanicilor, pe tabla europeană.

Redau mai jos textul integral:

………………

Prestaţia de pânã acum a Înaltului Reprezentant pentru Politica Externă al Uniunii Europene, Catherine Ashton, a fost bună, dar fără carismă. Gurile rele spun că a fost personajul european perfect pentru a nu eclipsa unii miniştri de externe ai ţărilor membre UE. Acum, conform parităţii politice, socialiştii europeni au dreptul din nou de a propune următorul Înalt Reprezentant pentru Politica Externă al Uniunii Europene. Totuşi, în acest context, propunerea Federica Mogherini este plăcută, dar parcă Europa poate mai mult.

Premierul britanic David Cameron l-a nominalizat deja pe Jonathan Hill ca propunere pentru postul de comisar european din partea Marii Britanii. Propunerea sa lasă însă loc de interpretare, recent chiar preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, spunea despre acesta că este “radical anti-european”. Deci, cel mai probabil, propunerea Hill este trecutã pe linie moartã. Tot referindu-ne la Marea Britanie, aceasta se trezeşte treptat din victoria UKIP în alegerile europene din mai 2014, iar remanierea recentă de Cabinet confirmă nevoia de nou în pregătirea alegerilor britanice din mai 2015.

Anul viitor în Marea Britanie urmează să aibă loc alegeri, cu o miză imensă, Conservatorii promiţând deja – în eventualitatea câştigării alegerilor – că vor organiza un referendum de EXIT din UE. Să fiu sincer, nici Laburiştii britanici nu se scaldă în ape limpezi, alegerile europene confirmând că mai este de lucru dacă vor să câştige alegerile naţionale.
E paradoxal, dar cheia deblocãrii Uniunii Europene pentru următorilor 5 ani este la nivelul clasei politice britanice. Există un moment de oportunitate, de punct nodal, în care politicienii britanici pot să dea dovadă de curaj.

Soluţia câştigătoare ar fi ca nominalizarea lui Cameron, ca propunere pentru viitorul comisar european, să fie David Miliband. Desigur Miliband este laburist, în opiziţie, iar fratele său este chiar liderul stângii britanice. Dar toţi actorii ar avea de câştigat. În primul rând cetăţenii europeni, care vor observa că UE doreşte cu adevărat să joace un rol mondial. Marea Britanie nu va avea nici o problemă să obţină postul de Înalt Reprezentant pentru Politica Externă al Uniunii Europene, pentru că toată lumea e fericită cu Miliband la Bruxelles. David Miliband a condus deja diplomaţia britanică şi experienţa sa practică şi politică îşi va spune cuvântul. Să nu uităm, Marea Britanie este aliatul strategic al Statelor Unite, deci ce pereche mai bună s-ar putea crea în abordarea chestiunii precum Rusia. David Miliband trebuie însã să înţeleagă faptul că prin această manevră nu va mai deveni în viitor premier britanic, chiar dacă fratele său va pierde alegerile din mai 2015.

Desigur veţi zice, toate bune şi frumoase, dar ce zic conservatorii britanici şi în special premierul David Cameron? Cel mai probabil Cameron va pierde alegerile din mai 2015, cu aceastã decizie sau fãrã. David Cameron are însă şansa să arate lumii, britanicilor, europenilor, dar şi americanilor, că este un politician care crede în valori, mai presus de jocurile politicii negative de care dă dovadă de ceva timp. Cum ar gândi aceastã problemã Margaret Thatcher?

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: