joi, 25 noiembrie 2021

Coaliția de Guvernare a Euro-Germaniei


Urmărim cu mare interes proiectul de Guvernare al viitoarei
coaliții din Germania. Sunt prezentate acum multe clarificări despre viitorul proiectului european și despre cum vede cea mai puternică ţară din UE acest subiect.

Ideile doamnei Merkel, despre o Europ
ã federală, sunt inserate acum în plan, paradoxal, fără ca partidul creștin-democrat să fie acum în coaliția de guvernare a Germaniei. Totuși, prin prezența Ursulei von der Leyen. în fruntea Comisiei Europene, avem încă un CDU deosebit de influent.

Dacă analizăm larg, din perspectiva națională și europeană, Germania are o Coaliție de Uniune Națională, formată din cele 4 partide proeuropene (SPD, Liberalii și Verzii în Germania; CDU la Bruxelles).

În planul de guvernare avem stipulată și procedura de nominalizare a comisarului european în 2024. Formularea lasă loc pentru o confirmare a Ursulei von der Leyen c
a președinte a Comisiei Europene până în 2029. "Verzii vor desemna comisarul european în 2024, cu excepția cazului când este deja nominalizat președintele Comisie Europene din Germania".

Normal, ne întrebăm cum va digera România aceste subiecte, acum la ceasul unui nou Guvern
, proaspăt instalat? Răspunsul este clar. Avem nevoie de o recapacitare a țării la proiectul proeuropean. Politicul la înaintare, sprijinit puternic de administrație, și implicând mediul de afaceri, societate civilă, academicul și media.

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: