marți, 9 noiembrie 2021

Dan LUCA – Editorial în Fãclia: “Casa Europei la Cluj”


Astăzi, 9 noiembrie 2021, revin cu al 10-lea editorial semnat în Făclia din seria începută în iulie. Este un articol de suflet, legat de activitatea organizației Casa Europei Cluj-Napoca, pe care am înfiinţat-o acum 25 de ani, în septembrie 1996.

 

---

Acum 18 ani, împreună cu doamna profesoară Mihaela Luţas, lansam o idee îndrăzneață. Doream să anticipăm impactul aderării României la Uniunea Europeană asupra Clujului.

 

Dogma cercetării a fost legată de o abordare inclusivă, implicând nu doar instituțiile locale, ci și sectorul de afaceri, academicul, organizațiile neguvernamentale și, desigur, presa locală. A fost un semnal că trebuie să existe o responsabilizare a comunității și necesitatea de a aduna resursa locală disponibilã pentru a profita de momentul respectiv.  

 

Concluzionam atunci, în 2003, că „impactul extinderii UE asupra Clujului nu se poate măsura încă matematic, atâta vreme cât România, şi implicit Clujul, nu fac parte din UE, însă se pot evidenţia schimbările de natură socio-economică şi instituţională, generate de etapa de preaderare pe care o parcurge România şi care presupune atingerea unui anumit grad de convergenţă a societăţii şi comunităţii noastre cu UE. Pentru judeţul Cluj extinderea înseamnă în acest moment pregătirea mediului socio-economic, politic şi instituţional pentru intrarea în UE”.

 

Un an mai târziu, discutam despre “Guvernarea Clujului într-o Europă extinsă”, și abordam teme precum promovarea investiţiilor în judeţul Cluj, rolul polului financiar clujean într-o guvernare europeană, procesul de conectare a Clujului într-o reţea de transporturi, măsurile pentru creşterea numărului de turişti în Cluj sau chiar despre diversitatea multiculturală, multietnică și multilingvistică a Clujului și valorificarea aceste aspecte ale oraşului într-o Europă extinsă bazată pe diversitate.

 

De ce acum, o astfel de călătorie în timp? Pentru că România și Clujul trebuie să continue interesul pentru dimensiunea europeană a existenței. Am vorbit mult despre aderarea la UE și am fost bucuroși când profesorul Vasile Pușcaș, cu echipa de euroconsilieri, a reușit să ducă România în Uniunea Europeană. De atunci, din 2007, parcă am rămas blocați la această aderare, fără a ne da seama că suntem în interiorul Uniunii Europene. În loc să vorbim de integrarea europeană și cum aducem românii aproape de o calitate vieții a clubului european, ne căutăm încă identitatea si direcţia. Fibra europeană a României există și trebuie valorificată pentru a ne proiecta în viitor.

 

Desigur, unii vor zice că Uniunea Europeană nu este perfectă și le dau dreptate. Facem însă parte din acestã structurã evolutivã și ne întrebăm direct care a fost contribuția noastră în cei aprope 15 ani de la aderare în a costrui o Europã mai bună ? E ușor de a critica și de a sta bosumflaţi, împotriva tuturor. Casa Europei este și a noastră, iar această dezvoltare continuă are nevoie de o Românie constructivă. Orice sector, orice comunitate locală poate să își aducă valoarea adăugată pentru un bine colectiv pe care sper că ni-l dorim cu toții.

 

Dan LUCA / Bruxelles, cu gândul la Cluj

 

 

 

 

Niciun comentariu: