duminică, 21 noiembrie 2021

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar: ˝Narativa politicã a urmãtorilor 3 ani europeni˝

Pentru cei interesați de politicile europene și contribuția României la proiectul european, va recomand articolul publicat astăzi în Ziarul Financiar.

 

---

 

Este normal ca la sfârșit de an să privim spre viitor și să analizăm ce ne va aduce noul anul politic european. De data aceasta, permiteți-mi să proiectez principalele evenimente pe un orizont de 3 ani, adică până în anul de grație 2024. Ca să vorbim în termeni electorali, anul 2024 este super-an, având în vedere că vom avea alegeri la nivelul Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii, dar putem asista chiar la o schimbare a președintelui Rusie în acel an.

 

Cel mai probabil Conferința asupra viitorului Europei va produce un raport prin martie 2022 care va consolida expresia ˝cetățenii europeni doresc să avem o Europã mai puternică, atât în intern, cât și în lume, iar recomandarea este accelararea procesului numit Autonomia Strategică a UE˝. Spun accelerare, fiindcă la nivelul JRC (Centrul Comun de Cercetare), aparținând de Comisia Europeană, zeci de specialiști lucrează de câțiva ani la acest concept care va ieși, treptat, dintr-o nișă sectorială la nivel de strategie UE.

 

Autonomia strategică este un concept, în care vom regăsi în principal 4 abordări sectoriale. Avem, desigur, politica de sănătate cu discuțiile despre vaccinare și Uniunea Sanitară. Ecologizarea este o prioritate, dar o atenție specială se va acorda mobilităților, prețului la energie și energiei nucleare. Digitalizarea va continua, cu un focus aparte asupra suveranității digitale. La nivelul pieții interne este interesat de urmărit procedura de focalizare asupra campionilor industriali europeni, într-o balanță cu ecosistemul de IMM-uri pe care UE dorește să le ajute pentru a se internaționaliza. Dacă totul merge conform planului, UE va avea un cuvânt de spus și în multilateralism, cu obiectiv clar asupra evoluției structurilor globale.

 

Vom discuta mult în următorii 3 ani despre pandemie, o posibilă criză economică, planurile de rederesare și implementarea lor. Este de urmărit dacă UE va avea curajul să meargă în direcția unui buget comun al țărilor care au adoptat deja moneda euro. Asta ar duce, inevitabil, la o UE cu două viteze. Vom vorbi în acest context, tot mai mult, de taxe, încercând că avem o privire mai exactă asupra taxelelor la nivel global și european. Dezvoltarea capacității militare a UE, extinderea UE în special către Balcani, dar și politica față de continentul african sunt subiecte pe care UE le va îndrăgi în următoarea perioadã, chiar dacă progresele sunt greu de materializat rapid.

 

Există însă diverse abordări, legate de anumite poluri de putere. Germania influeţeazã masiv ghidajul european, fără a conta ce fel de guvern este la Berlin. Franța are și ea un cuvânt greu de spus, dar alegerile din primăvara anului viitor sunt cruciale pentru viitorul european al țării. De urmărit și implicarea țărilor mediteraniene, a celor numite frugale sau, desigur, a pachetului Vișegrad. E bine să avem în această ecuație și impactul marilor puteri mondiale, fie SUA, China, Rusia sau chiar cum va evolua Marea Britanie în afara UE.

 

Există desigur puncte sensibile, în general în jurul alegerilor naționale. Dacă amintesc scrutinurile din Ungaria (2022) sau Polonia (2023) veți înțelege cu siguranță la ce mă refer.

 

Pentru România perioada următoare este plină de încercări, iar o structurare clară a administrației și executivului pe aceste subiecte este imperativă. Desigur, e mai mult decât o constatare, e nevoie de o viziune pragmatică și constructivă cu un vector pro-european de impact.

 

Trebuie găsite modalități de consolidare a fibrei europene din România, implicarea reală a sectorului de afaceri, academic, sindicate, societate civilă, media, dar și o comunicare de succes în direcția românilor din polul politic Bruxelles.

 

E nevoie de mulți specialiști pentru a înțelege dinamica subiectelor contemporane, și de a produce opinii ancorate pe interesul național. Relaționarea la agenda europeană și la viteza altor țări UE este crucială în acest proiect de desăvârșire a integrării europene a României. Obiectivele sunt clare, o mai bună calitate a vieții a românilor și o modernizare rapidă a țării.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: