miercuri, 7 iunie 2023

Dan LUCA – contribuție la un articol în Occidentul Românesc: ˝15 ani de la înființarea PSD Bruxelles˝


Împreună cu Codruţa Filip am prezentat care a fost contextul înființării primei filiale din afara teritoriului României pentru un partid politic românesc. Materialul a fost publicat de cãtre Occidentul Românesc.

 

---

 

Au trecut 15 ani de la înființarea primei filiale din afara teritoriului României pentru un partid politic românesc. În luna februarie 2008, s-a format la Bruxelles un Comitet de Iniţiativã pentru înființarea filialei Partidului Social Democrat la Bruxelles. A fost un context favorabil, România fiind în Uniunea Europeană din 1 ianaurie 2007, iar unii lideri PSD din acea perioada erau și eurodeputați.

 

Titus Corlățean, Secretar General PSD, și Victor Boștinaru, responsabil de relațiile internaționale la nivelul PSD, au ajutat enorm în perioada respectivă filiala PSD Bruxelles. Au fost organizare dezbateri de impact, dar și participări ale echipei PSD Bruxelles la forumurile decizionale PSD de la București.

 

Pe lângă interacția constantã cu Partidul Social Democrat, au existat alți trei piloni de comunicare pentru echipa de la Bruxelles: cea cu ˝organizațiile surori˝ din Bruxelles-ul european (filialele din Bruxelles ale partidelor de Stânga din alte ţãri membre UE); Partidul Socialiştiilor Europeni și Partidul Socialist din Belgia.

 

Legatura cu filialele din Bruxelles ale Partidului Socialist Francez, SPD-ului German, PSOE Spaniol sau Partidului Laburist Britanic a fost un punct forte al structurării activității PSD Bruxelles. Organizații cu experiență, acestea au ghidat inițiativa românilor în a deveni un partid politic, nu doar o mișcare cetățenească. Chiar dacă pare surprinzător, dar organizarea alegerilor primare la nivel Partidului Socialiştiilor Europeni pentru alegerile europene din 2014 a fost lansată într-o discuție internă, a acestor organizații, în prezența lui Martin Schulz în toamna lui 2009.

 

Cu Partidul Socialist Belgian cooperarea a fost directă, ajungând să ne implicăm real în campania alegerilor locale belgiene din 2012. Atunci, 6 români au candidat pe listele electorale de Stânga la sectoarele din Bruxelles, unul reușind chiar să câștige (în premierã pentru un român) mandatul de consilier local în comuna Sait-Josse (sector al Bruxelles-ului).

 

Cooperarea a crescut ca intensitate la nivelul Diasporei, progresiv lansându-se filiale PSD în mari orașe europene. Am avut un mare respect față de muncă exemplară a colegilor din Barcelona și Londra.

 

Am găsit metode să fim aproape de românii din Belgia, înțelegând problemele și ideile lor. Mișcarea noastră a prins, iar progresiv a fost lansată Organizația de Femei a PSD Belgia și Organizația de Tineret a PSD Bruxelles. Prin ghidajul PSD Bruxelles s-a infiitat și filiala PSD Anvers în 2014.

 

În perioada 2008-2014, iniţiativa politică de la Bruxelles a mișcat sistemul, dând un semnal real că Diaspora românescă dorește implicarea politică dacă există structuri de calitate și transparente. Mii de români au participat la evenimentele noastre, și-au exprimat opinia pentru a realiza o Românie mai bună, atât pentru cei din țară, cât și pentru cei din afara ei.

 

Există acum deputați și senatori în Parlamentul României care reprezintă Diaspora și asta a fost un deziderat al nostru în acea perioada. Am militat cu succes pentru a avea un Ministru al Românilor de Pretutindeni și asta s-a realizat în premieră atunci.

 

Am reușit, pe cât posibil, să arătăm că există o singură Românie, a celor 25 de milioane de români. Mulți dintre acești au decis ca pentru o perioadã de timp să trăiască în afara țării, dar ei au rămas români, poate mai patrioți decât cei din țară. Diaspora nu este o povarã pentru România, este o oportunitate pe care România o descoperă în fiecare zi…

 

Dan LUCA / Iniţiator, fondator și președinte PSD Bruxelles între 2008-2014.

 

 

Acum 15 ani am simțit exact ce simt şi acum, diaspora are nevoie de social democrație şi în afara ţării. Mesajele noastre au fost şi rămân constructive şi pliate pe necesitățile celor plecați.

 

Am fost alături de români când împreună cu echipa am încercat sã convingem autoritățile belgiene, prin dialog şi scrisori, sã deschidă piața muncii așa cum au făcut-o Spania şi Italia.

 

Am chemat autoritățile belgiene şi române deopotrivă sã dezvolte centrele comunitare, atât în afara ţãrii pentru cei plecați cât şi în România pentru copiii şi bătrânii rãmași. În fapt, noi am fost primii cu aceastã idee inspiratã din acțiunile pentru cei veniți din ţãrile terțe, şi asta pentru cã multe problematici cu care se confruntau românii erau comune tuturor străinilor, indiferent de ţara de proveniență.

 

Organizația a dezvoltat campanii de informare cu privire la drepturile lucrătorilor, iar în 2011 a condus la demascarea abuzurilor lucrătorilor români de la Abatorul din Bruxelles şi regularizarea situației acestora.

 

Organizația de Femei s-a concentrat mult pe lupta împotriva violenţei şi multe victime au găsit soluții primind îndrumare îi informații corecte. Deasemenea, a participat la multe demersuri legate de chestiunea sensibilã a copiilor rămași acasă fără părinți.

 

În perioada pandemiei, colegii au făcut efectiv formularele de obținere a ajutoarelor de stat pentru cei aflați la nevoie şi s-a instituit o permanență telefonicã.

 

Legăturile cu partidele surori s-au consolidat de-a lungul anilor şi în acest moment ne bucurãm de un sediu comun unde organizãm diverse evenimente şi întâlniri în inima capitalei europene. Europarlamentarii PSD participã mereu la activitățile desfășurate şi sprijină organizația noastră.

 

Între timp am pus bazele organizației PES Activists Diaspora, așa cum apare şi in statutul PSD, iar cei mai mulți dintre colegi sunt la Bruxelles. Însă avem organizații şi in alte ţãri şi localități din Belgia.

 

Unele aspecte ale integrării europene s-au schimbat şi s-au îmbunătățit, cum sunt condițiile de muncã şi dreptul la libera circulație. Acestea sunt drepturi fundamentale ale UE. Însă unele au rămas deschise, cum este chestiunea coordonării securității sociale, Schengen, întoarcerea acasă şi dezvoltarea durabilã a ţãrii. PSD Bruxelles va continua sã contribuie activ la aceastã agendã a cetãţeanului.

 

Codruţa-Liliana Filip, președinte interimar PSD Bruxelles şi

coordonator PES Activists Diaspora

 

Niciun comentariu: