luni, 19 iunie 2023

Dan LUCA – contribuție la un articol publicat de către EURACTIV.ro: „Resursa umanã a Republicii Moldova pentru aderarea la UE”


A fost o reală plăcere să lucrez împreună cu Nicoleta Pînzaru (ziarist din Republica Moldova) pentru a realiza o investigație media despre „aurul albastru al Moldovei”. Articolul este acum publicat online de către EURACTIV.ro.

 

-----------------

 

Pe 23 iunie 2022, Republica Moldova a devenit oficial țară-candidată la Uniunea Europeană. A trecut aproape un an de când guvernul pro-european de la Chișinău și-a asumat conștiincios drumul spre integrarea europeană, iar negocierile de aderare ar urma să înceapă până la sfârșitul acestui an, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană. În mai puțin de șase luni, Republica Moldova ar urma să convingă liderii statelor membre ale Uniunii Europene că este pregătită pentru a începe negocierile de aderare.

 

Negocierile sunt un proces complex, care ar putea dura mulți ani. De exemplu, în cazul României, negocierile au fost lansate după Summit-ul de la Helsinki din 10-11 decembrie 1999, iar aderarea s-a întâmplat șapte ani mai târziu. Când acest proces va demara, Republica Moldova va trebui să negocieze împreună cu partenerii europeni pe 35 de capitole sectoriale, guvernul țării având nevoie de resurse umane calificate și profesioniste în varii domenii de activitate.

 

Cert este faptul că situația externă a Republicii Moldova este privită cu ochi buni în capitala europeană, la Bruxelles, iar asta datorită nu doar efortului diplomatic, dar și grație moldovenilor stabiliți aici, care lucrează de ani în buni în afacerile europene și au reușit să își construiască o carieră în domenii precum comunicare strategică, diplomație sau politici sectoriale.

 

Așa cum bine se cunoaște, mulți moldoveni dețin dublă naționalitate, ceea ce oferă un avantaj competitiv incredibil pentru Republica Moldova. În Bruxelles-ul european activează acum peste o sută de moldoveni, majoritatea derulându-și activitatea în instituțiile UE. E fantastic când întâlnești moldoveni bine informați, cu inițiativă, care cunosc în detaliu oportunitățile Moldovei pentru un parcurs european de succes. Ei cunosc bine care sunt mecanismele de funcționare a proceselor interioare, iar asta reprezintă un beneficiu semnificativ pentru Guvernul pro-european de la Chișinău.

 

Moldoveanca Alexandrina Robu-Cepoi este stabilită la Bruxelles de mai bine de cinci ani. Și-a făcut studiile de master și doctorat la Colegiul Europei, iar acum activează în calitate de asistent în Parlamentul European. Tânăra ar fi deschisă să facă parte din echipa de negocieri a Republicii Moldova și să contribuie substanțial la elaborarea politicilor regionale a țării, cât și la dezvoltarea domeniului energetic pe parcursul aderării. ,,Republica Moldova are un număr semnificativ de specialiști înalt calificați care lucrează la Instituțiile Europene și care ar putea ajuta țara în drumul său spre aderare prin intermediul studiilor, analizelor, consilierii, iar unii din noi ar putea chiar face parte din echipa de negociere atunci când procesul va fi într-o etapă mai avansată. Vrem să arătam Uniunii Europene că Republica Moldova, comparativ cu alte țări candidate, dispune deja de resurse umane bine pregătite care activează la Bruxelles și cunosc procesele interne, astfel nefiind necesar să se piardă timp în plus pentru formarea experților în afaceri europene. Cred că merită să depunem toate eforturile pentru a ne susține statul în parcursul său european. E foarte ușor să faci rai din țara noastră. Totul depinde de strategia și viziunea celor care o conduc”, susține Alexandrina.

 

Marian Cepoi a studiat și el la Colegiul Europei si din 2017 lucrează la Comisia Europeană. „Republica Moldova va avea nevoie foarte curând de o resursă umană pregătită, de un număr mare de specialiști care să se implice în faza negocierilor de aderare sau cel putin sã consilieze administraţia publică moldovenascã. La Chișinău resursele umane înalt calificate sunt limitate, mai ales în domeniul afacerilor europene. Avem aici, la Bruxelles, surprinzător pentru o țară non-membră, un grup mare de moldoveni care lucrează la instituțiile europene, birourile de afaceri europene ale sectorului privat, consultanțe sau în cadrul societății civile şi alte organizații internaționale. Să ne adunăm, să ne cunoaștem între noi, să fim la curent cu pasul negocierilor, să abordăm principalele provocări, să facem schimb de cunoștințe relevante pentru procesul de integrare și negocieri de aderare, să avem invitați de la care să aflăm dedesupturile acestui proces complex”, a menționat Marian.

 

Bruxelles-ul, ca pol legislativ, a coagulat în jurul instituţiilor europene o comunitate aparte. Este vorba de puternicul sector privat, reprezentat de companiile europene şi internaţionale, federaţii industriale, presă europeană şi sectorul neguvernamental. 100.000 de persoane îşi desfăşoară acum activitatea în Bruxelles-ul european. Întâlnim mulți moldoveni care lucrează deja și în sectorul business-ului european.

 

Vlada Toma este Director Resurse Umane la EURACTIV Media. La fel ca și Alexandrina și Marian, și-a făcut studiile la Colegiul Europei în domeniul diplomației. Ea consideră că moldovenii stabiliți în Bruxelles sunt buni ambasadori ai Republicii Moldova, iar prin munca zilnică pe care o fac contribuie la viitorul acestei țări. ,,Cei din Moldova cunosc teoretic ce înseamnă Uniunea Europeană. Moldovenii care sunt stabiliți în capitala Europei, prin natura joburilor pe care le au, știu care sunt cerințele la nivel european din punct de vedere practic. Dacă unești aceste două elemente se ajunge la un rezultat mult mai favorabil. Cunosc moldoveni din instituții europene care ar dori să contribuie la aderarea Moldovei la UE, dar această colaborare încă nu este bine stabilită. E încă mult de discutat”, prezenta Vlada.

 

O persoană fantastică este și Aurica Pripa, cu experiență de peste 15 ani în Bruxelles-ul european, în special reprezentând corporații și federații industriale europene. „Acquis communautaire este enorm, iar legislația este dinamică. Politicile sectoriale sunt complexe, iar adaptarea lor contextului moldovenesc necesită multă agilitate. E nevoie de o capacitate enormă a procesului negocierilor. Voința politică ajută, dar expertiza tehnică este hotărâtoare”, preciza Aurica.

 

Există deja o foarte bună interacțiune, în special la nivel individual, între autoritățile Republicii Moldova și moldovenii din Bruxelles și asta e bine. Important este cum se poate trece acum de la succesul individual la cel colectiv, al echipei Moldova. O sursă de inspirație poate să fie Clubul „România-UE” Bruxelles, înființat acum 20 de ani de către românii din Bruxelles-ul european în perioada negocierilor de aderare ale României la UE. Scopul acestui club a fost identificarea de soluții practice pentru aprofundarea proiectului european al României.

 

Moldova este într-o etapă fără precedent a istorie sale, are o direcție europeană asumată și o fereastră politică pentru a adera în câțiva ani la Uniunea Europeană. Resursa umană este elementul cel mai important. Este bătălia unei generații pentru viitoarele generații!  Cu siguranţă tinerii moldoveni cu expertiză UE trebuie să fie în prima linie a aderării țării la UE.

 

Dan LUCA / Bruxelles 

 

 

 

 

Niciun comentariu: