vineri, 2 iunie 2023

Dan LUCA – contribuție la un articol publicat de către Ziarul Financiar: ˝Racordarea industriei românești la dezvoltările europene˝


Împreună cu eurodeputatul Victor Negrescu am publicat astăzi un material în Ziarul Financiar.

 

---

 

Privim cu mult interes economia viitorului şi ne întrebăm legitim cum putem să fim pregătiți pentru evoluțiile următoare dincolo de speculații și incertitudini. Varietatea provocărilor, de mediu, geopolitice sau sociale, pe care le avem în față, face dificilă planificarea și adaptarea pentru actorii economici prea puțin conectați la nivel internațional.

 

Aderarea României la Uniunea Europeană permite însă operatorilor economici din țară să își reducă vulnerabilitatea, având acces la oportunități suplimentare și la o piață mai mare. Din păcate, nu fructificăm suficient acest potențial. Este nevoie de o participare mai amplă la structurile reprezentative sectoriale, atât pentru a avea acces la informații cât și pentru a promova interesele și viziunea privind politicile europene, deoarece, la Bruxelles, se decide viitorul pieței interne și se discută multe subiecte care determinã reglementările din fiecare domeniu.

 

Dar să nu ne facem iluzii că acest lucru se poate întâmpla de la sine. Este nevoie de voință, determinare și resurse alocate corespunzător. În mai toate statele europene, guvernele sau autoritațile regionale și locale au impulsionat participarea activă a mediului de afaceri la nivel european, primul pas fiind alocarea de fonduri, chiar și europene, pentru dezvoltarea capacității interne.

 

Pornind de la aceste premize lansăm provocarea către industria românească să se racordeze la subiectele europene făcând o scurtă analiză a unora dintre structurile naționale care ar avea potențial să reușească să se impună la Bruxelles.

 

De exemplu, pe zona politicii energetice, avem un eveniment de succes, Romanian Energy Forum, dar potențialul este mult mai mare dat fiind faptul că Institutul Național Român pentru Studiul Amenajării și Folosirii Surselor de Energie (IRE) este membru al Eurelectric,      asociație care reprezintă industria europeană de energie electrică. În prezent sunt doar trei persoane în secretariatul din București, dar nevoile sunt enorme pe componenta europeană, dacă ne gândim doar la complexitatea dosarelor: tranziția energetică, proiectarea și reglementarea pieței, resursele europene disponibile pentru zona de energie, digitalizarea și inovarea, infrastructura rețelelor și interconexiunile sau electrificarea și cuplarea sectorului.

 

Un alt exemplu sectorial de notorietate este Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), reprezentată în Digital Europe, cea mai importantă asociație care reprezintă industriile în transformare digitală din Europa. În echipa de la București sunt acum opt persoane, dar doar o persoană acoperă legislația UE.

 

În consecință, este nevoie de un mecanism instituțional de suport al dezvoltării capacității instituționale pe dimensiunea europeană, axat, în special, pe resursa umană. Se pot crea programe de formare cu experți recunoscuți la nivel european sau burse profesionale de studiu prin care se poate face o aprofundare rapidă privind subiectele europene. O astfel de inițiativă poate fi generată de autoritățile competente, dar suntem convinși că sectorul privat ar putea investi direct în aceste formate de dezvoltare.

 

Este recomandabil să avem o viziune clară asupra obiectivelor de țară, cu ținte sectoriale clare și o coordonare eficientă și flexibilă. Nu le putem face pe toate din prima, dar un plan etapizat este oportun. Primul pas ar fi să realizăm împreună cu actorii relevanți analize de impact asupra deciziilor europene sectoriale chiar în primele etape ale procesului decizional, încetând să mai venim cu reacții întârziate cu privire la subiecte care au fost pe larg dezbătute înainte.

 

Este important de precizat că, de regulă, de la formularea unei idei până la construcția unei reglementări europene, avem perioade lungi de consultări ce pot dura luni bune sau chiar ani, iar varianta propusă spre aprobare poate fi influențată de un simplu cuvânt bine introdus într-un studiu realizat de instituțiile europene.      

 

O altă idee ar fi de a stimula companiile mari cu capital de stat românesc să deschidă un birou de reprezentare la Bruxelles. Acțiunea poate fi realizată, pentru început, de companiile din energie. Transgaz a început deja, dar timid. Nuclearelectrica are o conducere implicată, dar e nevoie reprezentanți permanenți. Trebuie trecut rapid de la etapa prezenței fizice la creșterea accelerată a capacității de reprezentare printr-o cooperare mai bună și integrată, pornind de la comunicare până la proces decizional, între instituțiile de resort, Ministerul Afacerilor Externe, Reprezentanța Permanentă a UE, europarlamentari, românii din instituțiile europene sau din asociațiile reprezentative și companiile prezente la Bruxelles.

 

Un exemplu concludent este cel al polonezilor pe zona de energie. Au pornit cu Asociația Poloneză de Electricitate (PKEE), care a deschis biroul la Bruxelles în 2014, iar apoi, Corporația PGE (membru al PKEE), și-a lansat propria reprezentare în 2019.

 

Se pot deschide reprezentanțe și pentru sectoare de nișă din România, de exemplul cel al industriei extractive de materii prime sau cea prelucrătoare. Un caz recent este al companiei ALRO Aluminium Slatina. Sunt și companii din domeniul farma care ar avea un potențial enorm să deschidă un birou la Bruxelles. Desigur, trebuie un buget consistent pentru acest exercițiu.

 

Este bine ca asociațiile naționale românești să aibă cel puțin o persoană la Bruxelles, dar trebuie să se asigure că selectează cei mai buni reprezentanți pentru acest tip de activitate care este destul de diferit de ce se întâmplă în țară. Interesant este că avem tot mai mulți români care lucrează pentru asociațiile europene de care nu profităm suficient.

 

Biroul din Bruxelles poate să ajute companiile din România și în accesarea fondurilor europene, în special prin programele ce prevăd competiții europene precum Horizon Europe, Digital Europe sau InvestEU. De exemplu, compania germană Siemens are un birou de reprezentare la Bruxelles, dar și unul separat pentru accesarea finanţărilor europene.

 

Potențialul există. Atât în țară cât și la Bruxelles. Ține de noi să profităm de contextul favorabil și de dorința instituțiilor europene în a afla ce se întâmplă la noi în regiune pentru a ne racorda economia la subiectele europene și astfel anticipa mai bine evoluțiile și construi o umbrelă, inclusiv prin reglementări, care să ne protejeze de incertitudini.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: