marți, 17 februarie 2015

Comisia Europeanã cere României sã aibã mai mulţi studenţi

Parcă m-a trecut un fior la citirea titlului unei recente ştiri – “Numărul studenţilor din România a scăzut la jumătate”. De ce? Analiza publicată de Adevărul explică acest fenomen.

“Doar 465.000 de studenţi mai erau înscrişi la facultate în anul universitar 2012/2013, faţă de 891.000 în urmă cu patru ani. Sociologii explică situaţia prin faptul că anul şcolar 2008/2009 este ultimul care a prins generaţiile născute înainte de 1990. După Revoluţie,  natalitatea s-a prăbuşit la jumătate şi a continuat să scadă până când, în 2013, a atins cel mai mic nivel de după cel de-al Doilea Război Mondial”. Apoi, numărul studenţilor este influenţat de promovabilitatea bacalaureatului, rata abandonului şcolar. Ies din sistem şi tinerii care, fie singuri, fie împreună cu familiile lor, iau decizia de a părăsi ţara, sau rămân acasă, dar considerã că nu au nevoie de studii superioare.

Lipsa locurilor de muncă în concordanţă cu pregătirea, salariile indecente, sunt problemele care descurajează, şi sunt de altfel şi problemele care apar în toate ţările europene cu rate ridicate ale şomajului. Diplomele obţinute în România pe bandă rulantă, ajung să fie un mit. “Doar 21,8% din tinerii aflaţi în categoria de vârstă 30-34 de ani au absolvit o formă de învăţământ superior, faţă de media europeană - 35,8%. În aceste condiţii, Comisia Europeană cere ţării noastre să ridice acest nivel până la 26% în următorii cinci ani, iar la nivelul întregii Uniuni Europene, până la 40%. Mai mult, România înregistrează şi o rată importantă a părăsirii timpurii a studiilor pentru grupa de vârstă 18-24 de ani”.

În paralel sunt de apreciat ascensiunea şi interesul pentru şcolile profesionale şi postliceale, unde se pune accent pe
pregătirea practică a absolvenţilor, însă, e păcat să nu ne pregătim tinerii la nivel înalt.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: