joi, 19 februarie 2015

Dan LUCA – articol în Occidentul Românesc – ″Diaspora românească este o vitamină, nu un parazit!″

Pe 1 martie 2015, Occidentul Românesc intră în anul 5 de existență. Cu acest prilej am primit invitaţia de a pregăti un eseu legat de valoarea românilor din Diapora şi importanţa conexiunii acestora cu România.

Puteţi citi mai jos materialul pentru ediţia de sărbătoare a publicaţiei, apărut deja online, joi, 19 februarie:

.............

În primul rând vreau să felicit echipa Occidentul Românesc şi pe toţi aceia care au contribuit cu materiale în paginile publicaţiei în aceşti patru ani de existenţă. Mă bucur că am ocazia să mă număr printre cei care cred în românii din Diaspora şi să mă implic real în relaţionarea acestora cu ţara.

Trăiesc în Belgia de aproape 18 ani, iar în perioada februarie 2008 - martie 2014 am condus filiala de la Bruxelles a unui partid politic românesc. De altfel, chiar am înfiinţat această entitate, o premieră în politica românească, inspirat şi sprijinit de socialiştii francezi şi laburiştii britanici din Bruxelles-ul european.

Am întâlnit sute de oameni entuziaşti şi hotărâţi care vor să facă mai mult, mult mai mult decât să vorbească fără folos. Sunt oameni care luptă pentru ideile în care cred, chiar şi de dincolo de graniţele ţării. În afara României se doreşte o implicare şi o responsabilizare în dosarele în care se poate aduce valoarea adăugată. Românii plecaţi au capacitatea de a ajuta ţara, aşa cum au făcut-o şi la începutul secolului al XX-lea, când diaspora românească a jucat un rol crucial în crearea statului român modern.

Diaspora românească nu constituie o problemă, ea ne ajută să înţelegem mai bine România contemporană. Nu avem dreptul să fim nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă pe scena politică, fără să încercăm să schimbăm ceva, să ne facem auziţi.

Politica europeană a României are de asemenea nevoie de românii din Diaspora. Se pot consolida adevărate Consilii Consultative ale diasporei, cu o presă care să deservească comunităţile româneşti. Contribuţiile se vor simţi treptat, atât în îmbunătăţirea imaginii României, cât şi în dezvoltarea turismului din ţara noastră.

Nu este firesc să ne amintim de milioanele de români de dincolo de graniţele ţării doar în campaniile electorale. Deşi am decis acum un an să nu mai deţin funcţii politice de conducere, susţin în continuare conectarea reală a Diasporei la România. România a descoperit în 2004 că are două milioane de compatrioţi care trăiesc în afara teritoriului Statului român, în 2009 s-a convins că aceștia pot decide un vot pentru alegerea președintelui, iar în 2014 că românii din afară au influenţat 33% din românii din ţară cum să-și voteze președintele.

Această gândire bipolară, a două Românii, este problema. Globalizarea a ajuns și la români, vrem, nu vrem, iar guvernaţii trebuie să găsească soluţii inclusive pentru dezvoltarea ţării împreună cu Diaspora, nu împotriva ei. Soluţiile sunt uşor de identificat dacă suntem deschiși și tratăm realist oportunitatea Diasporei pentru România contemporană.

La mulţi ani, “Occidentului românesc”! Continuaţi pentru a arăta că Diaspora românească este vitamina României, atât de necesară vitalizării ţării noastre!

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: