vineri, 6 februarie 2015

Mai multă susţinere pentru referendumul lui Cameron?

Nigel Farage, liderului partidului UKIP din Marea Britanie, declara recent că ar putea ajunge la o înţelegere cu conservatorii premierul David Cameron după alegerile din luna mai. Asta în condiţiile în care sunt îndeplinite solicitările legate de referendumul privind apartenenţa la Uniunea Europeană.

Cererile UKIP ar include desfășurarea referendumului imediat, a spus Farage, cu limite de cheltuieli egale pentru ambele părți ale campaniei și o garanție că numai cetățenilor britanici le va fi permis să voteze. La rândul său, Cameron a declarat că ar dori devanseze calendarul unui referendum, dacă este posibil.

Este de așteptat ca alegerile din această primăvară să fie una dintre cele mai strânse lupte din istoria modernă a Marii Britanii, sunt de părere analiştii. Multe sondaje aratăatât conservatorii de dreapta cât și Partidul Laburist aflat în opoziţie, vor lupta pentru a câștiga o majoritate absolută.

Cameron, al cărui partid se află în coaliție cu liberal-democrații din 2010, a promis să renegocieze relațiile Marii Britanii cu UE, iar apoi, în cazul în care va fi reales va organiza un referendum, prin 2017, pentru a vedea dorinţa cetăţenilor de a rămâne sau nu parte a comunităţii actuale formate din 28 de state.

Farage a declarat că va fi puțin probabil ca UKIP, partid anti-UE, care a câştigat alegerile europene de anul trecut în Marea Britanie și are doi reprezentanți în parlamentul britanic, să meargă într-o coaliție oficială. Dar partidul său ar putea contribui la împiedicarea formării unui guvern minoritar.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: