duminică, 22 februarie 2015

Un nume care mi-a marcat tinereţea la Cluj: Donath


Am locuit vreo 20 de ani pe strada Donath, în cartierul Grigorescu din Cluj. Apreciez foarte mult recentul material din Adevarul despre istoria acestui nume.

“La poalele dealului Hoia, celebru în toată lumea pentru pădurea sa despre care se spune că e bântuită, şerpuieşte o stradă numită Tăietura Turcului. Aceasta se intersectează cu o alta numită Donath. Despre trecutul celor două străzi, cu denumiri mai aparte în Cluj, se vorbeşte într-o legendă în care un cioban ar fi zădărnicit planurile turcilor şi ar fi salvat oraşul. El a fost comparat de istorici cu eroul grecesc de la Marathon”. Puteţi citi legenda ciobanului care a scăpat Clujul de turci, în material publicat de Adevărul.

Astăzi, clujenii au şi un concurs care le aminteşte de gestul eroic al ciobanului. Se numeşte „Fugi cu Donath!“ şi este prima cursă cu obstacole organizată în România. 

Este interesant să ne cunoaştem istoria locală, pentru a avea putere în Europa. Cred în ceea ce sugera Nicolae Iorga – “Un popor care nu îşi cunoaşte istoria, este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”. Cine nu îşi cunoaşte trecutul, nu poate avea un viitor!


Mă gândesc că s-ar putea introduce în şcolile primare chiar materii opţionale în care elevii să afle aceste “picanterii” din istoria locală. Sunt convins că aceste lucruri i-ar face mândri de rădăcinile pe care le au.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: