vineri, 27 februarie 2015

Norvegia subliniază importanţa rãmânerii Marii Britanii în UE

Apartenenţa Marii Britanii în Uniunea Europeană este vitală pentru politica externă și de securitate a blocului comunitar, avertiza Vidar Helgesen, ministrul norvegian pentru afaceri europene, într-o vizită la Londra. Continentul se confruntă cu cea mai gravă amenințare la adresa securității sale de la al Doilea Război Mondial pe motivul crizei din Ucraina, potrivit lui Helgesen.

Diplomatul este de părere că ţara sa, membru NATO, a rămas pe dinafară în ceea ce priveşte luarea deciziilor referitoare la securitatea europeană. Dar Norvegia se confruntă cu o dilemă similară în ceea ce privește calitatea sa de membru al Spațiului Economic European. Calitatea de membru a Regatul Unit în SEE a fost una din variantele prezentate de cei care doresc ca Marea Britanie să părăsească Uniunea.

Potrivit Helgesen, deși nu este membră a UE, Norvegia este mult mai puternic integrată în prezent în Uniunea decât Marea Britanie, dar Norvegia este însă "doar consultatã" asupra procesului decizional al UE.

În ultimii ani am publicat mai multe mesajele în care am prezentat opinii privind apartenenţa britanicilor la Uniunea Europeană. Balanţa înclină clar pentru o UE cu Marea Britanie:








Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: