joi, 26 februarie 2015

Invazie de studenţi britanici în UE?

Studenţii din Marea Britanie sunt pentru prima dată în măsură să aplice pentru universități europene, prin UCAS, un canal de aplicare centralizat din Marea Britanie. În prezent, există 30.000 de elevi britanici care studiază în universitățile europene, dar este de așteptat ca numărul acestora să crească constant în următorii ani. Dacă pentru un an de studii în Marea Britanie tinerii trebuie să investească în jur de 9.000 de lire, în Olanda este suficient un buget de 1.500 lire anual.

Prin noul sistem de admitere, tinerii britanici pot aplica la universităţile europene incluse în serviciul UCAS, alături de universitatile britanice. Reprezentanţii UCAS declarau "Includerea unei game mai largi de furnizori de învățământ superior în sistemul UCAS oferă studenților mai multe opțiuni despre unde și ce să studieze". Metoda încurajează mobilitatea educaţională, multiculturalismul şi respectul pentru diversitate.

Studenţii britanici au fost de-a lungul vremii foarte sceptici în a participa la programul european Erasmus. În 2012-2013, însă Marea Britanie a înregistrat o creștere de 7% a numărului studenţilor Erasmus, ajungând la 14.607 de studenți care au studiat în străinătate, record britanic în ultimii 25 de ani.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: