miercuri, 18 februarie 2015

Dan LUCA – Interviu pentru Făclia – “Responsabilizarea politică nu implică doar câştigarea următoarelor alegeri”

Mulţumesc Ziarului Făclia pentru că mi-a oferit ocazia să mă adresez din nou clujenilor. De această dată am răspuns la întrebări legate de pregatirea pentru preşedenţia românească a UE din 2019, implicarea reală a diasporei în dezvoltarea ţării, reforma sistemului electoral, precum şi despre poziţionarea României contextual reindustrializării Europei.

Puteţi citi mai jos interviul integral, publicat miercuri, 18 februarie:

…………………….

Făclia: Se vorbeşte mult despre potenţialul nevalorificat al României la nivel european. Ce soluţii practice există pentru recalibrarea ţării noastre la eficienţa europeană?
Dan Luca: Împreună cu instituţiile româneşti, lumea academică, dar şi românii din Bruxelles, coordonez un plan de eficientizare a relaţiei României în UE. În perspectiva Preşedenţiei româneşti a UE din 2019, dar nu numai, insist pe crearea unei scheme de creştere a influenţei României în politicile sectoriale. Este necesară în primul rînd crearea unor noi poziţii în adminstraţia românească, pe două nivele (local şi naţional), găsind persoane responsabile în a fluidiza relaţia România–UE. 2015 este momentul potrivit pentru a creiona temele româneşti pentru a le promova în cadrul Preşedenţiei UE din 2019. În luna martie 2015, urmează să ne întîlnim la Bucureşti pentru a veni cu răspunsuri concrete la întrebarea: Cum poate creşte influenţa românească în politicile europene?

Făclia: Aţi condus în perioada februarie 2008 – martie 2014 filiala de la Bruxelles a unui partid politic românesc. A fost o veritabilă inovaţie politică. După acest mandat deţineţi experienţă practică în conectarea diasporei cu ţara. Este important votul românului din Diaspora pentru dezvoltarea României?
Dan Luca: Nu doar problema votului trebuie discutată, ci şi conectarea reală a Diasporei la România. România a descoperit în 2004 că are două milioane de compatrioţi care trăiesc în afara teritoriului Statului român, în 2009 s-a convins că aceştia pot decide un vot pentru alegerea preşedintelui, iar în 2014 că românii din afară au influenţat 33% din românii din ţară cum să-şi voteze preşedintele. Această gîndire bipolară, a două Românii, este problema. Globalizarea a ajuns şi la români, vrem, nu vrem, iar guvernaţii trebuie să găsească soluţii inclusive pentru dezvoltarea ţării împreună cu Diaspora, nu împotriva ei. Soluţiile sînt uşor de identificat dacă sîntem deschişi şi tratăm realist oportunitatea Diasporei pentru România contemporană.

Făclia: Cum vedeţi discuţiile privind o reformă a sistemului electoral?
Dan Luca: Mă bucur că există o dezbatere la nivelul sistemului politic românesc despre sistemul alegerilor naţionale şi locale. Dezbaterea trebuie extinsă rapid şi la nivelul alegerilor europene. Trebuie să ne rupem de trecut, în care “lista fixă” este propunerea pentru electorat. Conform reglementărilor europene, pentru alegerile europarlamentare e obligatoriu sistemul cu liste, iar cele 28 de ţări membre aleg să combine sau nu lista cu votul preferenţial. Dacă avem un sistem cu “liste deschise”, cetăţeanul poate să voteze o listă, dar şi un candidat anume de pe acea listă. Prin această procedură nu mai există siguranţa pentru primii pe listă că vor intra în Parlamentul European.

Făclia: Dacă este vorba despre o decizie importantă pentru Uniunea Europeană şi statele vecine, Berlinul este prezent. Acum, Guvernul german intenţionează informatizarea industriei prelucrătoare şi promovează aşa-zisa “Smart Factory”. Cum se vede de la Bruxelles România, în contextul dezvoltărilor actuale în acest sector?
Dan Luca: Da, va fi interesant de urmărit în 2015 cum va juca Germania în această piesă a reindustrializării Europei, în formula propusă de cancelarul Merkel – «Industry 4.0», avînd, “culmea”, şi un joker – comisarul european pentru economie digitală. Responsabilizarea politică nu implică doar cîştigarea următoarelor alegeri, ci de fapt conceperea politicilor publice necesare îmbunătăţirii calităţii vieţii cetăţenilor, şi pentru a pregăti ţara pentru următorii ani. Nu ar strica, deci, lansarea unui masterplan în România pe acest subiect, sau măcar o dezbatere pe subiectul ?România şi Industry 4.0? la televiziunile atît de dragi românilor. Chiar dacă România este “blocată” de scandaluri politice interne, UE nu stă pe loc. Important este să ne corelăm activitatea cu agenda europeană. Şi asta cît mai rapid!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: