miercuri, 4 februarie 2015

Cât de bine funcţionează Europa cetăţenilor?

„Impunerea de reforme care sunt uneori considerate umilitoare este cel mai bun mod de a pune în pericol construcția Europei, acestea fiind semințele plantelor de devastare socială, populism și extremism”, se exprima recent Elio Di Rupo, lider socialist şi fost prim-ministru al Belgiei.

Di Rupo subliniază de asemenea că rezultatul alegerilor din Grecia transmite un mesaj puternic pentru instituțiile europene: politicile de austeritate sunt un eşec economic, democratic și mai presus de toate un eșec social, uman.

„Când SYRIZA şi-a asigurat victoria, reprezentanți ai dreptei au considerat esențial să se arate că Grecia va trebui să continue reformele la toate costurile, chiar și în guvernul lui Tsipras. Acest lucru indică o dispreț profund pentru democrație și poporul grec, care a făcut o alegere suverană. Aceasta ilustrează, de asemenea o desconsiderare pentru realitate, că situația socială și economică a Greciei este dezastruoasă. Numărul grecilor amenințaţi de sărăcie s-a dublat în cinci ani, în creștere de la 20% în 2008 la peste 44% în 2013, responsabilitate partajată, inclusiv prin Europa”, este de părere omul politic belgian.

Odată cu problemele cauzate de criza financiară, (şi implicit legitimitate) liderii europeni au căutat mijloace de redresare, prin măsuri economice, de combatere a şomajului, dar se dezbat şi variante pentru o reformă instituţională la nivelul Uniunii Europene.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: