sâmbătă, 7 februarie 2015

Recunoaştere pentru Spitzenkandidaten. 2019 se decide acum!


"Să fiu sincer, m-am înșelat în legătură cu mecanismul electoral Spitzenkandidaten. Este un prim pas important pentru a oferi Uniunii Europene o față umanã și oferă publicului deschidere către politica Uniunii Europene", aprecia un fost ministru de cabinet din Marea Britanie, la un eveniment organizat recent la Bruxelles.

Mult discutatele alegeri primare europene au avut de trecut multe dezbateri, şi puţini se arãtau încrezãtori, chiar şi după 25 mai 2014. În final, scrutinul din 2014 a demonstrat că schema prin care marile partide europene şi-au desemnat propriul candidat la preşedenţia Comisiei, a fost o încercare fericită de a face alegerile europene mai “transnaționale”. E bine să avem astfel de alegeri pentru desemnarea preşedintelui Comisiei Europene, “Spitzenkandidaten” fiind o opţiune importantă pentru comunicarea europeană şi pentru democraţia în Uniunea Europeană.

În continuare va fi nevoie de reformă pentru a îmbunătăți procesul de alegere a succesorului Președintelui Juncker, pentru anul 2019. Anul 2015 este momentul prielnic pentru a fi lansate la nivelul partidelor politice europene dezbateri interne despre ceea ce au însemnat alegerile primare din 2014 şi cum putem sã îmbunãtãţim acest sistem pentru alegerile europene din 2019.

Cetãţenii europeni doresc sã se implice, vor sã înţeleagã mai bine în ce direcţie se îndreaptã Europa, cer sã fie implicaţi în mecanismul alegerii democratice a liderilor. Partidele politice europene au o responsabilitate sã propuna sisteme reale, transparente şi funcţionale pentru a clãdi o Europã a cetãţenilor.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: