luni, 2 februarie 2015

Ce facem cu Gibraltarul?

Gibraltarul este un teritoriu britanic, însă nu este un stat, nu este parte a Marii Britanii, ci doar un teritoriu dependent de Regatul Unit, aşa cum preciza într-o declaraţie recentă pentru EurActiv, Joseph Garcia, reprezentantul Guvernului din Gibraltar.

Gibraltarul şi-a stabilit propria misiune pentru a-şi reprezenta interesele la Bruxelles, în contextul în care relaţia micului teritoriu cu vecina Spania este tot mai tensionată (pe fondul taxei pentru traversarea graniţei), iar Marea Britanie îşi renegociază poziţia în Uniunea Europeană.

În cazul unei eventuale ieşiri a Marii Britanii din Uniune, Gibraltarul doreşte rămânerea în cadrul blocului comunitar, Garcia invocând atât chestiuni politice cât şi economice ca argumente pentru această decizie. Totuşi, Gibraltarul urmăreşte găsirea unei căi prin care să rămână atât alături de Uniunea Europeană, cât şi alături de Marea Britanie.

Despre implicaţiile ieşirii Regtului Unit din Uniunea Europeană, precum şi despre ce înseamnă independenţa anumitor teritorii, mai puteţi citi:





Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: