luni, 18 mai 2009

CV european complet


Nu numai pentru momente de criză, când un loc de muncă bine plătit se găseşte atât de greu, dar şi în general, vreau să reamintesc importanţa educaţiei non-formale, care cântăreşte mult în faza de selecţie.

Un CV nu este complet şi nu se va diferenţia niciodată de restul, doar printr-un număr mare de studii şi cursuri de pregătire. Întotdeauna cunoştinţele şi experienţa candidatului sunt cele care fac diferenţa.

Variante ale aşa-ziselor “soft skills”-uri sunt voluntariatul şi internshipurile. Asta au conştientizat deja câţiva studenţi care au propus un Ghid al Angajării, rezultatul palpabil al proiectului lor, Link Education And Practice (LEAP).

Totuşi, prea puţini tineri sunt implicaţi în activităţi ale organizaţiilor studenţeşti, cea mai la îndemână cale de afirmare, încă din timpul studenţiei, pe lângă ONG-uri, partide politice sau sindicate. Dacă sistemul nu oferă şanse de dezvoltare profesională pentru tineri, atunci înseamnă că ei trebuie să înveţe să profite de toate celelalte oportunităţi care le stau la dispoziţie.

Spuneam că pentru a obţine cele mai vânate şi mai bine plătite posturi, pe lângă studiile superioare de specialitate şi experienţa acumulată, foarte importantă este şi cunoaşterea limbilor străine, iar dacă toate acestea se regăsesc în CV-ul candidatului, cu siguranţă cu câteva recomandări în plus, succesul nu va întârzia să apară.

Dan LUCA / Bruxelles

Un comentariu:

Diana Constantinescu spunea...

Va multumim pentru incurajare, si noi consideram ca valoarea activitatilor non-formale trebuie recunoscuta oficial, nu numai de catre beneficiari dar si de catre institutiile relevante.
Speram ca prin LEAP sa reusim pe termen lung o schimbare de mentalitate. Metodele sunt multiple, de la campanii de informare pana la politici publice nationale sau europene. Momentan, ne concentram pe resursele disponibile, dar speram ca in timp sa castigam legitimitatea pentru masuri cu impact mai larg.

Diana Constantinescu
Membru fondator "Link Education and Practice" (LEAP)