vineri, 15 mai 2009

Înainte spre “cota de ţară”!


Posturile din administraţia europeană, alocate României de către Comisia Europeană, au fost ocupate doar în proporţie de 53%.

Nu este doar o chestiune de imagine, ci este esenţial ca numărul românilor din administraţia europeană să crească, lucru care se va şi întâmpla în lunile următoare, întrucât Consiliul a adoptat un regulament care autorizează instituţiile să ocupe posturile vacante prin numirea unor resortisanţi bulgari şi români, astfel fiind asigurat temeiul juridic pentru recrutarea românilor în condiţii privilegiate, până în 2011.

Este o prioritate pentru România şi Bulgaria, cu riscul de a mă repeta, de a avea reprezentanţii lor în instituţiile europene. Pe ansamblu, la doi ani de la aderare, România are aproape 2% din personalul angajat la Comisia Europeană, adică 553 de români. La începutul anului 2008 România avea 164 de angajaţi.

Dacă celelalte 10 membre au închis cota de intrare dupa 5 ani, parcă suntem puţin întârziaţi, dar este extrem de important să intrăm în forţă în administraţia europeană.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: