vineri, 12 februarie 2010

Liderii organizaţiilor politice de la Bruxelles

Am scris recent despre liderii de la Bruxelles şi despre “cantitatea“ de factori decizionali din capitala comunitară.

Încă de acum doi ani prezentam pe acest blog cum Bruxelles-ul european găzduieşte şi organizaţiile politice ale diasporelor inserate în capitala comunitară. Pe palierul stânga avem structuri politice precum: Brussels Labour (Marea Britanie), Parti Socialiste Bruxelles (Franţa), PSOE Europa (Spania), PVDA Brussel (Olanda), SPD-Bruessel (Germania), care explică foarte clar rolul lor de “pivot” în structura Bruxelles-ului, a Belgiei, sau chiar în cea a rezidenţilor din afara ţărilor respective.

Filozofia de a face politică la Bruxelles este puţin diferită faţă de cea din alte locuri. Implicarea politică înseamnă responsabilitate, iar titlurile în partid nu reprezintă un avantaj personal. Majoritatea celor care conduc filialele bruxelleze sau belgiene ale partidelor menţionate lucrează în instituţii comunitare, având funcţii de răspundere. Nu există nici un conflict de interese între statutul de funcţionar european şi activitatea de partid, considerându-se că astfel de abordări ajută în realizarea conexiunii dintre politici şi politică.

Poate câteva exemple sunt binevenite: Chair al Partidului Laburist – filiala Bruxelles este Belinda Pyke, în prezent Director la Comisia Europeană (DG Employment, Social Affaires and Equal Opportunities), Werner Wobbe – Preşedintele SPD-Bruessel este funcţionar la Comisia Europeană (DG Research), Jeroen Jutte - Chair al PvdA Bruxelles este Head of Sector la Comisia Europeană (DG Employment, Social Affaires and Equal Opportunities), Carmen Madrid – lider la PSOE Europa, şi făcând parte din Biroul Executiv PSOE de la Madrid - lucrează la Comisia Europeană (DG Research). Lideri de organizaţii politice lucrează şi în alte instituţii europene, precum Sara Skaerlund - Chairwoman al Social Democraţilor Danezi din Bruxelles – funcţionar la Consiliu sau Josephine Wood – membră a Biroului Executiv al laburiştilor britanici din Bruxelles – funcţionar la Parlamentul European.

Responsabilitatea politică implică şi actul de a candida aşa cum s-a întâmplat cu Carmen Madrid, candidată pe lista PS Belgia pentru euroalegerile din 2004, Werner Wobbe, candidat pe lista SPD pentru “europenele” din 2009 sau Belinda Pyke candidată la ultimele alegeri comunale din Bruxelles. Este poate surprinzător, dar există funcţionari europeni care sunt în acelaşi timp consilieri locali în comunele belgiene, totul foarte transparent şi eficient.

Mă bucur că şi noi, românii, reuşim să intrăm în mecanismul european, implicându-ne în dezbaterile politice comunitare prin înfiinţarea organizaţiei PSD Bruxelles şi prin candidatura de anul trecut de la europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: