vineri, 7 octombrie 2011

Clujul - capitala culturală europeană în 2020?

Atât pentru vizibilitate europeană, dar mai ales pentru “brandul” oraşului, Clujul e bine să devină capitală culturală europeană în 2020. Analizând procedura juridică, descrisă pe pagina Comisiei Europene (Directoratul Cultură), se observă clar că până în 2019 sunt alocate ţările de unde vor proveni capitalele culturale. Este crucial ca apoi, în 2020, să se aloce României onoarea de a gãzdui capitala culturalã europeanã (probabil cu altă ţară din UE).

Procedura oficială de aplicare începe cu 6 ani înainte de 2020, deci prin 2014. În acest sens este foarte important rolul Comitetului naţional de selecţie. Guvernul României este cel care va avea ultimul cuvânt în nominalizarea unui oraş din România pentru titlul de capitală europeană.

Dacă vorbim de Cluj se anticipeză o competiţie la nivel naţional, probabil cu Timişoara şi Iaşi. Pentru a pune la punct măsurile concrete de pregătire, e bine să se studieze deja formularul de aplicaţie pentru a anticipa corect criterile de selecţie - un formular în limba română se află deja online.

Succes candidaţilor! Baftă clujenilor!

Dan LUCA / Bruxelles

Un comentariu:

MunteanUK spunea...

Deşi ar avea ce scoate în faţă atât Timişoara, cât şi Iaşiul, mi se pare Clujul a fi cel mai 'prezentabil' momentan...