joi, 4 octombrie 2012

Dan LUCA – articol în Occidentul Românesc – “Belgia – campania electorală pe strada mea”

Mai sunt doar câteva zile până la alegerile locale organizate pe 14 octombrie în Belgia. Mă bucur că românii pot candida pentru posturile de consilieri la “Comunele” capitalei belgiene.

Despre acest subiect am scris mai multe într-un recent material publicat de Occidentul Românesc.

.............

În această toamnă, pe 14 octombrie 2012, se organizează alegeri locale în Belgia. Atât femei cât şi bărbaţi, indiferent de naţionalitate, toţi locuitorii contribuie la construirea unui viitor durabil pentru cartierele în care îşi au reşedinţa. Cei aproximativ 55.000 de români din Belgia sunt un potenţial electoral fantastic pentru o ţară precum Belgia, iar prin activitatea lor pot demonstra că merită implicarea în comunitatea locală din ţara de adopţie. Ce fel de alegeri sunt în Belgia pe 14 octombrie 2012? Se aleg practic primarii şi consilierii la “Comune”. Hai să explic ce e această structură pentru acei români care nu locuiesc în Belgia. Dacă luăm Bruxelles-ul, şi facem abstracţie de tot ce este administraţie europeană, observăm că există un “decupaj” de 19 structuri, numite “comune”. Dacă forţăm puţin terminologia comuna bruxelleză este precum sectorul din Bucureşti. Deci avem alegeri la “sectoare” în Bruxelles!  Încă din februarie 2008 ne-am implicat politic, alături de românii din Belgia şi din Bruxelles, iar rezultatele se văd acum. Avem o relaţie foarte bună cu cele două partide socialiste din Belgia (cel de limba franceză şi cel de limba flamană/olandeză) şi munca a dat roade: am reuşit să ne impunem candidaţii romani pe listele socialiste belgiene pentru scrutinul local.

În premieră avem români care candidează pentru a obţine mandate de consilieri la “Comune”.  Mult succes Gabi Mara la Saint Josse (Bruxelles)! Baftă George Mantea la Auderghem (Bruxelles)! Putere de convingere Răzvan Lizo la Molenbeek-Saint-Jean (Bruxelles)! Ai tot sprijinul nostru Mariana Polatos la Wemmel!  Făcând o comparaţie, alegerile sunt «Jocurile Olimpice ale partidelor police». În primul rând este important să doreşti să ajungi la Jocurile Olimpice (să intri în politică), să reuşeşti să faci parte din echipa ţării tale la JO (să intri pe lista electorală) şi apoi să reuşeşti să cîştigi o medalie (să fii ales de către electorat).  În România este nevoie de o dezbatere politică reală despre potenţialul Diasporei româneşti şi ce implică aceasta atât la nivel economic, cât mai ales la nivelul oamenilor. Românii din Diaspora sunt un liant între ţara de inserţie, pe de o parte, şi compatrioţii plecaţi din ţară pe de altă parte, şi România. Acest drept este o oportunitate enormă de a se face remarcaţi, de a spune ceea ce au de spus, iar prin acţiunile lor vor putea contribui la îmbunătăţirea imaginii de ţară a României şi la dezvoltarea unor relaţii bilaterale fructuoase.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: