joi, 4 octombrie 2012

La Varşovia - mai multă integrare europeanã!

Criza economică din Europa a cauzat o criză de încredere în UE, aşa cum se concluziona şi în urma întâlnirii de la Varşovia, cu câteva zile în urmă.

Cei 11 miniştri participanţi la întâlnire au subliniat, încă o dată, faptul ca alegerile din 2014 pentru Parlamentul European trebuie să desemneze reprezentanţi cu vizibilitate, candidaţii de pe listele electorale ale partidelor politice naţionale şi alegerea directă a Preşedintelui.

Ideea transmisă a fost similară cu cea prezentată de Barroso în discursul său deja celebru. Şi alte teme, discutate anterior au fost readuse în discuţie, printre care şi existenţa unei a doua camere a Parlamentului pentru a oferi mai multă legitimitate instituţiei europene. În acelaşi timp, grupul “celor 11” a propus o mai mare implicare din partea parlamentelor naţionale în luarea deciziilor europene.

Dorinţa exprimată de participanţii la întâlnirea din Polonia este de a crea o Uniune puternică, un mare jucător global, indiferent că este vorba de o comunitate de 28 de state membre, sau mai multe.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: