luni, 8 octombrie 2012

De ce nu ar funcţiona o Europă federală?

Filosoful francez André Glucksmann consideră că “la ora actuală evoluţia (Europei) este extrem de tulbure”. Trecând dintr-o criză în alta, aşa cum crede omul de ştiinţă, federalismul nu este soluţia - “Naţiunile europene nu sunt la fel, acesta fiind motivul pentru care ele nu pot fi îmbinate. Nu este comunitatea ceea ce le uneşte, ci un model social. Există o civilizaţie europeană şi un mod occidental de gândire”.

Totuşi, cu toate diferenţele pe care le caracterizează, tot el afirma în interviul preluat de Foreign Policy, toate conflictele europene “au condus la o înţelegere – comună tuturor naţiunilor – a democraţiei, care constituie un subiect central, civilizator, al Europei”.

Glucksmann vorbeşte despre “o alianţă europeană în domeniul energiei” care ar putea salva Uniunea de eventuale viitoare conflicte. “În schimb, Germania a hotărât să pornească de una singură în tranziţia către o energie regenerabilă, ignorând parteneriatul european. Fiecare negociază în mod individual cu Rusia pentru petrol și gaze, Germania a semnat un contract pentru construirea  unei conducte de petrol în Marea Baltică în ciuda opoziției Poloniei și Ucrainei, iar Italia este implicată în South Stream, proiectul de construire a unui gazoduct care să traverseze Marea Neagră”, încheie acesta, argumentându-şi părerea.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: