sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Dan LUCA – în platou la Radio Cluj – la emisiunea “Carte de vizită”


Recent am onorat cu mare plăcere invitaţia pe care am primit-o de la Radio Cluj, de a participa la emisiunea “Carte de vizită”. M-am bucurat ca am putut “intra” în casele clujenilor, pe calea undelor, sâmbătă, 16 noiembrie.

Discuţia s-a axat pe activitatea PSD Bruxelles, care a luat fiinţă din convingerea că masa critică, milioanele de români din afara graniţelor ţării, au nevoie de o astfel de structură politicã. In februarie 2008 am lansat prima organizaţie din străinătate a unui partid românesc, eveniment la care a participat Titus Corlăţean şi alţi eurodeputaţi şi senatori. În prezent membrii participă la întâlnirile lunare organizate pentru a dezbate ideile politice. Relaţiile PSD Bruxelles se realizează pe 3 dimensiuni: una cu partidul mamă din România - PSD, cu partidele socialiste din Bruxelles, şi nu în ultimul rând cu Partidul Socialist din Belgia. Avem şi un consilier local “de Bruxelles”, Gabi Mara. Relaţionăm bine şi cu funcţionarii din instituţiile europene.

În continuarea emisiunii, au fost abordate şi teme legate de viitorului Uniunii Europene în contextul global – avem nevoie de o Uniune Europeană puternică, în care România să se poată impune. UE este o organizaţie regională din punct de vedere mondial, un mecanism foarte bine integrat-fiind un exemplu de organizare de exemplu pentru ASEAN sau MERCOSUR.

Apropo de relaţia României cu Uniunea Europeană, şi imaginea pe care o are ţara în afară, subliniam că de multe ori noi ne vedem mai rău decât ne văd ceilalţi. Nu am evitat nici problematica sectorului energetic şi industrial, pe care pe putem implica mult mai mult ca a 7-a naţiune în UE. Avem într-adevăr probleme de infrastructură, dar am văzut de exemplu în judeţul Prahova parcuri industriale care produc, şi la fel este şi la Cluj, după cum bine observa şi moderatorul emisiunii. Lucrurile se mişcă în direcţia bunã.

Trebuie însă să avem o abordare evolutivă, să înţelegem că Bruxelles-ul este mai tehnic. Vrem să mergem spre Bruxelles, dar din păcate ne lipsesc specialiştii sectoriali.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: