luni, 2 iunie 2014

Ce trebuie să facă un eurodeputat pentru Europa?


O nouă echipă de eurodeputăţi a fost aleasă în urma scrutinului electoral din 22-25 mai 2014. 28 de ţări, 751 aleşi şi statisticile pot să continue - că avem un număr record de eurosceptici, că unii eurodeputăţi sunt ˝osificaţi deja de Bruxelles şi nu mai fac faţă campaniilor naţionale˝, că unii noi veniţi în Legislativul European sunt ˝fără idee despre ce se întâmplă în această organizaţie suprastatală şi cu siguranţă nu vor aduce performanţa˝.

Haideţi să intrăm în realitate! Acesta este Parlamentul European pe care l-am ales pentru următorii 5 ani şi cu el defilăm. Decât să criticăm oameni care de abia şi-au ridicat certificatul de eurodeputat acum câteva zile, mai bine să-i ajutăm. Aşa cum recent preciza presa europeană după Parlamentul din India (ce interesantă asociare!) este cel mai mare legislativ ales democratic.

Da, Parlamentul European este o forţă. Sperăm să şi-o demonstreze în următoarele zile în a impune – aşa cum este democratic şi transparent – viitorul preşedinte al Comisiei Europene, dar bătălia aleşilor este mult mai complexă. Eurodeputatul trebuie să conştientizeze cât de rapid că el nu este doar reprezentantul unui partid politic dintr-o ţară a Uniunii Europene, ci este omul de încredere al ţării din care provine şi al Uniunii Europene în general. De acord cu dumneavoastră, el este ales pe lista naţională şi aceasta este ˝realpolitik, cum se zice. Aici intervine însã ˝baletul european˝ al celor aleşi, ei trebuie să fie cu un picior în ˝bazinul electoral˝ de unde au primit votul, dar şi cu un picior în ˝spaţiul public european˝. Crucial însă este ca mesajele pe care le transmite să fie consistente, fără contradicţii flagrante între mesajul naţional şi cel european. Pare uşor, dar aceasta este cheia construcţiei europene. Asta încearcă de ani buni comisarii europeni, să ˝reprezinte UE˝, fără a privilegia ţara din care provin.

Un eurodeputat vrea, nu vrea, trebuie să comunice. Nu se poate ascunde sau mai corect exprimat, nu se mai poate ascunde. Tehnologia modernă, puterea convenită prin Tratatul de la Lisabona, fac ca fiecare dintre eurodeputaţi să fie vizibil-responsabil de acţiunile lor. După dansul numirilor în comisiile parlamentare şi definitivarea Cabinetelor, cam de prin septembrie 2014 eurodeputatul poate decide dacă doreşte să aibă un rol activ sau nu. Şi o veste bună, Uniunea Europeană are nevoie de viziune, de voci care să spună ce gândesc, OAMENI DE STAT sau OAMENI de UNIUNE.

Ca eurodeputaţi nu încercaţi să folosiţi la nesfârşit şablonul ˝presa nu se interesează de activitatea noastră tehnică din Parlamentul European˝. Presa europeană şi cea internaţională, şi in special cele de limbă engleză şi germană, doresc să ştie cu adevărat în ce direcţie se îndreaptă Uniunea Europeană, dar în tot trebuie să fie o strategie de comunicare sustenabilă. Sporadicele apariţii la televiziunea naţională sau ˝comunicatele de presă de la Strasbourg˝ sunt un bun început, dar jurnaliştii aşteaptă mai mult: o pagină de web actualizată, un blog în care săptămânal să vadă că există o ˝esenţã˝ a activităţii, o mediatizare mai bună a evenimentelor publice la care aveţi intervenţii (în special la cele din afara instituţiilor europene). Aveţi resursa umană şi financiară pentru un pas înainte în direcţia ˝comunicării de Bruxelles˝ prin exprimarea şi în limba engleză. Nu puteţi fi cotat un expert pe o anumită politică sectorială europeanã dacă nu vă exprimaţi gândurile decât în limba maternă.

Şi încă ceva. Planificaţi cu atenţie “cota celor 110 invitaţi pe an” care vă vor vizita la Bruxelles. E normal să vă vadă la lucru în plen sau în comisiile din care faceţi parte. Dar explicaţi deschis că Bruxelles-ul este mai mult decât instituţia în care activaţi. Jurnaliştii, primarii sau studenţii aduşi la Bruxelels pot pătrunde în câteva zile tainele unui Bruxelles complex, în care 100.000 de oameni îşi desfăşoară activitatea, dintre aceştia peste 50% în afara instituţiilor europene.

Nu uitaţi ceea ce aţi spus în campania electorală: ˝Este o mare resposabilitate să fiu pe lista partidului pentru un mandat de 5 ani. Dacă îmi veţi da votul voi încerca sã…˝

Mult succes dragă eurodeputatule !

Da, Europa e în mâinile tale !


Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: