marți, 3 iunie 2014

Slovacia şi alegerile europene

“Campania electorală pentru Parlamentul European a fost din punct de vedere politic și ideologic una superficială, cele mai multe dintre părțile implicate au transmis numai mesaje generale, astfel încât oamenii nu au văzut nicio prioritate în a ieși la vot”, scria Radovan Geist, un prieten bun din Slovacia, co-fondator și editor al EurActiv.sk.

Analizând atitudinea cetăţenilor ţării sale cu privire la UE şi alegerile europene, Rodovan sublinia: “În toţi aceşti lungi cinci ani între alegerile europene, alegătorii nu aud aproape nimic despre ceea ce reprezentanții lor în Parlamentul European fac și modul în care acest lucru le schimbă viața. Deputații europeni s-ar plânge de obicei, cu privire la mass-media naționale și ar avea parțial dreptate. Există doar un singur jurnalist slovac full-time la Bruxelles (angajat al postului TV/radio public) și foarte puțini jurnaliști specializați în afacerile europene. Mass-media comerciale acţionează în conformitate cu o logică diferită de cea de "interes public". În același timp, chiar şi acei deputați europeni care ar putea fi consideraţi ca fiind "destul de activi" (şi ai nevoie doar de o mână pentru a-i număra), cu greu pot fi găsiţi în dezbateri publice sau întâlniri în circumscripțiile lor, atunci când nu sunt presaţi de alegeri. Și partidele lor, în general, preferă să se concentreze asupra problemelor politice naționale”.

Subscriu celor de mai sus. Recent mulţi analişti şi-au exprimat opinia pe acest subiect, concluzionând că ascensiunea euroscepticilor se datorează şi unei comunicări deficitare între UE şi cetăţenii săi.

Tocmai de aceea, consider că votul preferenţial, care împinge candidatul într-o campanie continuă şi după alegeri, este o variantă mult mai potrivită. 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: