miercuri, 1 octombrie 2014

Cum poate supraviețui UE într-o lume de mișcările tectonice

Noua Comisie trebuie să înceapă, “nu în câţiva ani, ci astăzi”, un program de reformă drastică pentru a salva UE. Numai atunci Europa poate supraviețui într-o lume de mișcările tectonice, avertiza scriitorul olandez Joop Hazenberg, autor al volumului “Următoarea Europă, Cum poate supraviețui UE într-o lume de mișcările tectonice”. Acesta a subliniat de asemenea, așa cum am mai spus, că 2014 nu este altceva decât un precursor pentru următoarele decenii.

Hazenberg se întreabă dacă vom pierde cursa cu țările BRICS, dacă chiar nu există niciun viitor optimist pentru Uniunea Europeană în secolul 21, și răspunsul îl putem afla analizând atât atuurile Europei, cât și părţile sale mai puţin pozitive: Europa este un continent incredibil de puternic, bogat și divers, se bucură de condiții geografice și climatice minunate, în consecinţă cetățenii UE sunt extrem de norocoși în comparaţie cu cei născuţi în Asia și Africa. Pe de altă parte, normele, valorile europene și structurile de guvernare sunt o sursă de inspirație pentru lume, alături de produse și servicii de înaltă calitate. Totuși, sunt experţi care consideră că zeci de milioane de europeni vor rămâne șomeri pentru anii următori, îmbătrânirea ne va lovi tare, mai ales după 2030, tensiunile dintre generații vor crește, ceea ce este periculos, deoarece continentul nostru are deja o mulțime de rupturi.

Conform aceluiași autor, democrația în Europa poate fi revigorată prin introducerea sistemului de “mandat dublu” și prin alegerea directă a comisarilor naţionali, păstrând astfel statele-națiune în centrul integrării europene.

Peste tot în lume "Case ale Europei", pot fi lansate pentru a promova cultura, valorile și modalități de cooperare ale noastre, sugera tânărul scriitor olandez.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: