sâmbătă, 25 octombrie 2014

Dan LUCA – articol pe EurActiv.ro – “Program guvernamental francez - sprijin pentru reprezentarea corporatistă la Bruxelles”


În prezent mã preocupã foarte mult gãsirea metodelor de dezvoltare a capacitãţii manageriale româneşti în mediul internaţional, cu aplicatii pe piaţa Bruxelles-ului european. Practicalitatea şi realismul fac diferenţa de cele mai multe ori. Cum gãsim scheme naţionale, programe guvernamentale, pentru a avansa societatea româneascã spre ceeea ce ne dorim cu toţii, o Românie europeanã?

Articolul pe care l-am publicat recent pe EurActiv.ro este pe aceastã direcţie. Este un exemplu concret, cum Franţa, o ţarã fondatoare UE, la care ne uitãm cu multã admiraţie, gãseşte resursa financiarã - printr-un program guvernamental - sã finanţeze birourile de afaceri europene de la Bruxelles. În continuare redau în întregime articolul pe acest blog, mulţumind celor care m-am ajutat in aceasta cercetare: Raluca Schumacher, Arnaud Sonnet şi Florian Banciu.

...............

În unele ţări europene activitatea de voluntariat este foarte cunoscută și vizibilă, însă în majoritatea cazurilor practicarea voluntariatului este destul de redusă, pe motiv că nu există un cadru legal care să susţină munca voluntarilor.

În Franţa, voluntariatul are susţinere legală. Fiecare tânăr francez are posibilitatea să lucreze un an ca voluntar la o organizaţie pentru bunăstarea comunităţii ca întreg. În acest scop a fost creat Centrul de Informare pentru Voluntariatul Internaţional - CIVI, organismul care promovează Voluntariatul Internaţional “en Entreprises” (VIE), sub coordonarea Ministerului francez al Afacerilor Externe, “DG Tresor” (din cadrul Ministerului francez al Economiei) și d'UBIFRANCE (Agenţia franceză pentru dezvoltarea internaţională a întreprinderilor, subordonată ministrului delegat pentru comerţ exterior).

CIVI-VIE are rolul de a promova voluntariatul în randul tinerilor cu vârste între 18 și 29 de ani, în cadrul unităţilor de învăţământ, școli, universităţi și centre de orientare în carieră, diseminând ofertele de misiuni propuse de ministere și întreprinderile franceze. Voluntariatul internaţional în companii sau administraţie este remunerat cu sume între 1.100 și 2.900 Euro lunar, în funcţie de ţară, indiferent de nivelul de educaţie. Ce se întâmplă practic? Se finanţează indivizi pentru a derula o practică, în cele mai multe cazuri de 24 luni, minim 6, într-o companie franceză care derulează activităţi în afara Franţei, cum este de exemplu biroul responsabil cu "regulatory affairs" de la Bruxelles.

Conform statisticilor, după încheierea misiunii lor de voluntariat, în 70% dintre cazuri, li se propune tinerilor un loc de muncă din partea companiei gazdă. Demn de apreciat este faptul că 38% dintre cei recrutaţi în urma perioadei de voluntariat desfasoară după angajare o activitate de management în cadrul companiei.

Am discutat recent cu 3 francezi (unii chiar de origine română) beneficiari ai acestui program:

"Programul de voluntar internaţional în intreprindere (VIE) reprezintă o oportunitate interesantă pentru un tânăr de a câștiga rapid o experienţă profesională legată de formaţia sa academică, în general în cadrul unei echipe bine structurate, capabile să îi ofere o îndrumare de calitate la început de carieră. La Bruxelles, acest dispozitiv de imersiune în mediul profesional este din ce în ce mai promovat în sfera publică europeană și apreciat de viitorii angajatori", preciza Raluca Schumacher, VIE Affaires europeennes, ALSTOM EU Office.

"După absolvirea Şcolii de Comerţ, am putut beneficia de experienţa internaţională într-un mare grup farmaceutic francez. Datorită bursei VIE (responsabil cu prospectarea pieţii Benelux, locuind la Bruxelles) am dobândit o pregătire profesională și o reţea de contacte foarte utile și în prezent. Programul Guvernului Francez este util pe două paliere, pentru tinerii care sunt la început de carieră, dar și pentru compania care beneficiează de costul pentru un stagiar, o forţă de muncă înalt calificată", a spus Arnaud Sonnet, în prezent director pentru afaceri publice la EurActiv Bruxelles.

"Experienţa mea datorată programului CIVI/VIE în echipa de Afaceri Europene a Grupului L’Oreal mi-a permis să mă implic în mod activ în gestionarea relaţiei dintre companie și instituţiile europene. Consider că obţinerea acestui VIE este o adevărată șansă pentru dezvoltarea mea profesională întrucât am aceleași responsabilităţi ca un colaborator junior. După părerea mea, formula VIE, propusă de către Guvernul francez, ar trebui generalizată la nivelul UE pentru a facilita mobilitatea profesională a absolvenţilor dornici să capete o experienţă internaţională. O asemenea iniţiativă ar fi un pas concret pe care UE l-ar putea face pentru inserţia profesională a absolvenţilor", explica Florian Banciu, L’Oreal EU Office.

Personal, cred că modelul voluntariatului francez ar fi o și variantă posibilă de concretizare a unei propuneri mai vechi pe care o lansam legată de inserţia expertizei românești în Bruxelles-ul european. Un astfel de program de voluntariat, lansat de Guvernul României, poate fi un real ajutor în găsirea persoanelor potrivite pentru consolidarea reprezentării românești din capitala Europei, un ajutor real pentru sectorul privat românesc.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: