miercuri, 22 octombrie 2014

MEP Corbett despre reformele europene

Este greu de găsit un politician în orice țară din UE, care nu cere "reformă". Dar, așa cum sesiza și eurodeputatul britanic Richard Corbett, opiniile diferă foarte mult. El este de părere că “reforma în contextul european este un proces continuu, nu un eveniment unic care urmează să fie inițiat, negociat și finalizat într-un termen auto-proclamat. Mai degrabă, ideea de UE este cea a unui forum non-stop de negociere, pe toate subiectele în care interdependența noastră este necesar să lucreze împreună”.

Îmi permit să mai evidenţiez câteva din ideile domnului Corbett, expuse recent:

“În prezent, aceste negocieri au tendința de a fi mai mult spre modificarea, actualizarea, îmbunătățirea sau de abrogarea politicilor și legislației existente, decât pe noi domenii de cooperare”. 

“Adevăratele argumente sunt mai mult legate de modul în care UE ar trebui să-și exercite competențele pe care le are, și opțiunile de politici ar trebui să se facă în atribuțiile sale deja existente”.

Şi, da, în concluzie, percepțiile diferă şi e necesar consensul. Până la urmă, Uniunea Europeană este un întreg, dar un întreg format din 28 de state, cu 28 de istorii, 28 de culturi, 28 de economii, 28 de sisteme de organizare şi administrare. Ţările din zona euro se luptă pentru a reduce deficitul, ţarile creditoare se află sub presiunea de a nu acorda credite suplimentare, unii ar putea dori restricționarea liberei circulații a cetățenilor în UE, dar țările din Europa Centrală și de Est nu vor fi prea entuziaste. Unii ar putea dori mai puţină birocrație, în timp ce alții vor spune că piața unică are nevoie de reguli pentru a proteja consumatorii, lucrătorii și mediul înconjurător. Unii vor spune că UE trebuie să se concentreze exclusiv pe piața unică, în timp ce alții pot considera că ar fi mai benefic un cadru în care țările vecine pot lucra împreună pe subiecte de interes comun, care variază de la programe de cercetare, la cooperarea pe diferite politici, sau schimburi de studenți. Toate fac apel la o creștere economică mai rapidă, dar diferă modul în care îşi propun să-l atingă.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: