duminică, 12 octombrie 2014

Arta de “a face lobby”, cu Maria Laptev


Colaborez de câţiva ani cu Maria Laptev, Directorul Executiv al Centrului European pentru Afaceri Publice din Bruxelles. Anul trecut am susţinut împreună un training despre oportunităţile de a derula afaceri în Bruxelles-ul european. Am convingerea că Maria cunoaşte Bruxelles-ul și sectorul privat al afacerilor europene mai bine decât orice expert.

Vă recomand să o urmăriţi, vorbind despre activitatea de lobby și despre percepţia asupra acestei activităţi. A face lobby, explica ea, “înseamnă a determina administraţia să acţioneze”. Urmărind istoria activităţii de lobby și felul cum aceasta a apărut, este de reţinut importanţa momentului ales pentru întâlniri și dezbateri, calitatea persoanelor abordate și evident, modul de a acţiona, argumentat de realitate, știintă și statistici, totul, pentru a putea avea în final rezultatele dorite.

Nu poţi urmări realitatea precum un spectacol de magie – e nevoie de implicare și de a privi dincolo de fumul care îţi distrage atenţia și de oglinzile ce destorsionează imaginea adevărată. Acum, în 2014, într-un context de dezvoltare economică, cu companii mari, prezente la nivel global, cu posibilitatea cetăţenilor și a consumatorilor de a se organiza și a fi reprezentaţi în faţa factorilor de decizie, cu diverse variante de a interacţiona (social media, telefonie, etc.), se pot discuta reglementările înainte de a fi aprobate, pentru ca nimeni să nu aibă de suferit.

Tot la invitaţia Mariei Laptev, am avut plăcerea de a susţine cursul despre “jucătorii din Bruxelles-ul european” în faţa studenţilor de la MBA-ul de la United Business Institutes din Bruxelles.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: