luni, 26 ianuarie 2015

Impactul referendumului din Scoţia asupra viitorului Marii Britanii

Ca urmare a promisiunii de anul trecut pentru evitarea deciziei de votare a independenţei, guvernul britanic a publicat un proiect de lege ce stă la baza celui mai mare transfer de competențe către Scoția din ultimul deceniu. Criticii sunt de părere însă că această lege, care urmează să fie adoptată după alegerile generale din 7 mai 2015, ar putea declanșa începutul sfârșitului pentru Regatului Unit.

Legea a stimulat deja cereri din partea unor politicieni ai unor mişcări similare în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, generând incertitudine politică și vestind o eventuală redistribuire a puterii în cea de-a șasea cea mai mare economie a lumii.

Conform proiectului de lege, Scoţia va fi capabilă să stabilească impozitele pe venit, cu influență asupra cheltuielile sociale, dar se doreşte totodată şi obţinerea autorităţii de a decide modul în care sunt aleși membrii Parlamentul scoțian și ai altor structuri și felul în care aceste instituţii funcţionează.

Naționaliștii scoţieni au sugerat că demersurile pot împinge spre un nou referendum de independență, în cazul în care alegătorii britanici aleg să părăsească Uniunea Europeană în referendumul promis de premierul conservator, David Cameron, în situaţia în care acesta va fi ales pentru un nou mandat.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: