sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Preconizările următorului deceniu – China depășește SUA!


Conform estimărilor Centre for Economics and Business Research (CEBR) China va depăşi Statele Unite ale Americii şi va deveni cea mai mare economie a lumii în 2025. Preconizările institutului britanic nu sunt singulare.

"Statele Unite vor avea cea mai formidabilă armată din lume şi în viitorul apropiat. Economia rămâne cea mai mare din lume şi va prinde avânt în 2015. Forţa sa de muncă nu îmbătrâneşte la fel de repede ca cea din Europa, Japonia sau China. Nicio ţară nu are o capacitate mai mare pentru inovaţie în tehnologie. Aproape toate cele mai mari companii tehnologice din lume sunt în SUA”, aprecia pentru revista „Time“, Ian Bremmer, preşedintele Grupului Eurasia.

Globalizarea răstoarnă clasamanetul puterilor mondiale. “Din ce în ce mai multe puteri emergente care, deşi nu pot să schimbe singure status quo-ul, au mai mult decât suficientă putere pentru a ignora cererile Americii”, fie că e vorba despre sprijinul financiar al FMI sau al Băncii Mondiale, (capitol la care unele dintre ele îşi creează propriile instituţii de creditare şi investiţii) sau despre căderea preţului petrolului, care afectează inclusiv PIB-ul Rusiei.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: