joi, 9 aprilie 2015

Tony Blair - împotriva unui referendum de exit-EU pentru Marea Britanie

Fostul premier britanic, Tony Blair, declara recent că un referndum privind apartenenţa la UE ar conduce la haos şi incertitudine. Mai grav, acuzându-l totodată pe David Cameron de folosirea intereselor naţionale ale Marii Britanii pentru obţinerea de avantaje politice.

"Ar trebui să avem un referendum doar dacă noi credem în mod serios cã ieșirea din UE este o prioritate națională. În caz contrar, este un joc de noroc complet inacceptabil pentru viitorul nostru ", a spus Blair.

Centrul pentru Reformă Europeană a publicat un raport care concluzionează că ieșirea Marii Britanii din UE ar afecta în mod disproporționat zonele defavorizate. Studiul sugerează că zonele mai puțin bogate din Marea Britanie sunt, de asemenea, cele care se bazează cel mai mult pe exporturile în UE. Dacă în nord-estul Angliei, una dintre cele mai sărace regiuni din țară, exporturile către UE ajung la 15% din producția sectorului privat, acest indicator arată doar 9% pentru sud-est, zona mai bogată. În cazul unei decizii de “Exit”, regatul Unit ar trebui să negocieze un acord comercial pentru a avea acces la piața unică, iar un astfel de acord s-ar putea să nu fie automat, sugerează acelaşi material. Şi “există motive întemeiate pentru a crede că un acord de liber schimb post-Brexit nu ar putea fi realizat", susţin rapoartele - "ţările UE rămase s-ar putea să încerce să pedepsească Marea Britanie, pentru a descuraja pe alții să apeleze la aceeași strategie ... este ușor să exagerezi importanța pieței din Marea Britanie raportat la alte state membre".

Într-un caz mai “dramatic” raportul subliniază probabilitatea ca nu doar libera circulaţie a produselor, ci inclusiv libera circulație a persoanelor să intre în discuţii în mod serios.

La cealalt capăt al coardei, Cameron îşi încurajează poporul să voteze pe 7 mai 2015, argumentând că "aceste alegeri nu sunt pentru a transmite un mesaj sau face un protest", ci “aceste alegeri sunt organizate pentru alegerea guvernul acestei țări pentru următorii cinci ani."

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: