joi, 23 aprilie 2015

UberTransport, UberEats, UberEnergy?

Uber este aplicaţia care “face valuri la Bruxelles”. Însã compania se confruntă cu o mare rezistență în Europa, pentru că ″este o provocare în faţa unei industrii vechi, necompetitive, în detrimentul consumatorilor”, spunea recent Mark McGann, persoana care conduce departamentul de politică publică a companiei.

Uber funcționează în prezent în 19 din 28 de țări ale UE, cu estimarea că în această vara urmează să fie acoperite 24-25 de state membre. Există procese în curs în Franța, Germania, Belgia, Spania și s-a depus, de asemenea, o plângere la Comisia Europeană împotriva acestor țări, mai puţin în cazul Belgiei. Uber se consideră o companie de tehnologie, o platformă digitală, și nu un operator de tranzit, solicitând Comisiei Europene să intervină în cazul statelor membre unde există un vid legislativ la acest capitol. McGann consideră că la Bruxelles există voinţă politică pentru reformă, care nu trebuie să fie motivată de o atitudine pro-taxi sau pro Uber, ci una pro mobilitate. Trebuie însă să existe o dezbatere politică adecvată cu privire la modul de a combina beneficiile noilor servicii pentru consumatorii cu necesitatea de a proteja lucrătorii.

Uber se extinde și pe alte sectoare, deja fiind cunoscut serviciul uberEats, operational în Barcelona. Iar gurile rele spun, mai ales având în vedere relaţionarea cu Google, cã Uber va intra în urmãtorii ani și pe piaţa de distribuţie de energie. Sã vedem ce ne va rezerva viitorul, fiindcã în opinia lui Rifkin noua revoluţie industrialã o trãim deja.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: