sâmbătă, 6 octombrie 2018

Explozie de candidaţi români la alegerile locale din Belgia

Astãzi, doresc sã vã prezint mai mult despre Bruxelles ca şi capitalã a Belgiei şi mai puţin ca reşedinţã a instituţiilor europene.

Ø  Cetãţenia belgianã devine foarte interesantã şi nu doar pentru africani sau est-europeni, dar şi pentru australieni, americani şi (recent veniţi la naturalizare) britanici.
Ø  Ceea ce avem acum în Belgia, şi în special la Bruxelles, este o Europã în miniaturã şi chiar mai mult. Îmi amintesc cei 3 ani locuiţi în comuna (un fel de sector bucureştean) Saint Josse. Vreo 25 de mii de suflete cu 152 naţionalitãţi/origini diferite… De fapt în aceastã zonã 90% din cetãţeni nu sunt de origine belgianã. Primar turc. Singurul consilier român din Belgia, Gabi Mara, activeazã aici.
Ø  În şcolile bruxelleze din cei aproximativ 20 de elevi din clasã, cel puţin 50% sunt de alte origini. Dominã marocanii şi turcii (depinde de zona), dar întâlnim la greu şi congolezi, italieni, spanioli, vietnamezi, polonezi, români, albanezi, columbieni sau mexicani...
Ø  Românii din Belgia ating o maturitate demnã de invidiat pentru ale comunitãţi româneşti din ţãrile europene. Este vorba de palierul integrãrii politice. O datã la 6 ani avem alegeri locale în Belgia, urmãtoarele în câteva zile, pe 14 octombrie 2018. O veritabilã expozie de candidaţi români pe listele electorale. Dacã în 2012 vreo 5 români încercau marea cu degetul, acum avem de 10 ori mai multe candidaturi. Vã invit sã-i observaţi pe o listã pusã la dispoziţie de prietenii de la Rombel. Aplauze, vã rog! Candidaţii români meritã apreciaţi pentru efortul pe care îl depun. Plãcut surprins sã constat cã practic cele 3 diaspore româneşti sunt prezente cu candidaţi: cei veniţi în Belgia înainte de 1989, cei veniţi dupã Revoluţie (şi aici avem douã categorii, cei care lucreazã în Bruxelles-ul european şi cei care îşi deruleazã activitatea în “Belgia normalã”).
Ø  Urmãresc cu mare interes aceste alegeri locale din Belgia şi din punct de vedere personal. Nu, nu sunt candidat… Dar ce este mai greu decât sã fii candidat? Sã îţi candideze soţia!
Ø  Pe final, un subiect care mã pasioneazã  de mult timp… Înfiinţarea de noi structuri de implicare. Cred cã în ultimele 7 zile am auzit de vreo 6 noi partide politice sau mişcãri. E bine şi cu acest prilej vreau sã apreciez cã avem fibrã vie, cã putem trece peste blazarea cotidianã. De urmãrit  Volt Europa,  DiEM25, dar şi partidul bunului meu prieten slovac Ivan Stefunko, Progresivne Slovensko.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: