duminică, 28 octombrie 2018

Piaţa unicã europeanã şi 5 noi lideri europeni

Intrãm pe linia dreaptã în nominalizarea candidaţiilor pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în 2019. Îmi permit sã avansez pronosticuri la nivelul EPP şi PES.

Manfred Weber îl va invinge pe carismaticul Alexander Stubb în vreo 10 zile, la Congresul EPP de la Helsinki. Indirect, Angela Merkel va arãta cine este “tãtic” în EPP şi UE. Nu cred cã Frans Timmermans va avea probleme cu Maroš Šefčovič în finala Stângii de la început de decembrie. Deci, dacã folosim termeni sportivi, se prefigureazã un meci Germania – Olanda în finala pentru “viitorul Juncker”... cu avantaj net pentru nemţi...

Se pare cã jocurile sunt fãcute şi preşedintele Macron, cu a sa mişcare macronianã, e doar spectator la “împãrţeala” europeanã. Dar, aşa cum am mai zis, cred într-o contopire a forţelor Merkel-Macron în urmãtoarele luni, iar succesul este garantat pentru ambii… sperãm noi, în beneficiul UE.

Sunt multe sincronizãri europene în urmãtoarele luni. Cele 5 poziţii de top sunt decise acum: preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Parlamentului European, Preşedintele Consiliului European, şeful diplomaţiei europene şi preşedintele Bãncii Centrale Europene. Foarte interesant, în prezent 3 italieni ocupã 5 din aceste poziţii. Dar hai sã fim sinceri, italienii nu mai au un Matteo Renzi exploziv ca în 2014… iar actuala guvernare din Italia nu cred cã este în cãrţi europene… Sã nu uitãm, România are o şansã la o poziţie de top, preşedintele Iohannis este încã pe lista scurtã.

2019 este un an cheie în a cunoaşte dacã putem sã prezervãm piaţa unicã europeanã în viitor. Aceastã infierare de a face UE mai bunã, şi pe bunã dreptate cã e loc de mai bine, poate duce paradoxal la blocajul european. Scenariul catastrofã e încã posibil… Sectorul privat, foarte vocal acum pe subiectul Brexit, poate sã translateze acest mesaj pentru salvarea UE. Mai ales când se preconizeazã o rearanjare a viitorului Parlament European pe “poli de putere” şi mai puţin pe “doctrine ideologice”.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: