sâmbătă, 10 decembrie 2022

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar: “Repere ale anului politic european 2023”


Prezint opinia mea despre principalele evenimente politice ale anului viitor printr-un articol publicat în Ziarul Financiar.

 

--- 

Încercăm să identificăm evenimentele politice europene care vom marca anul 2023.

 

Ne-am obişnuit să ne raportăm activitatea la anumite crize aflate în derulare, precum cea a inflației, a energiei sau a celei provocate de războiul din Ucraina. Vorbim încă puțin de o posibilă criză digitală. Îmi vine în minte acum ˝criza .com˝ de acum vreo 20 de ani. Multe companii din domeniul telecomului au scăzut atunci masiv la bursă, prabuşind practic un sector care părea foarte sănătos…

 

Ca și dosare relevante pentru anul 2023, avem o revigorare a politicii de industrializare a UE. Sunt așteptați pași practici pe palierul campionilor industriali europeni, dar și instrumente clare în susținerea europeană a IMM-urilor pentru a dezvolta afaceri globale.

 

Relațiile transatlantice se vor dezvolta, dar și relaționarea cu alte continente va avea o dinamică puternică. Președinția europeană a Spaniei, din a doua parte a anului, are chiar ca prioritate strategică America Latină.

 

Politica de apărare europeană va continua să fie dezvoltată, fiind o prioritate clădirea capacității militare a UE.

 

Vom aborda subiectul viitorului UE, cetățenii au nevoie de răspunsuri la propunerile rezultate din Conferința asupra viitorului Europei. Se poate să avem chiar o lansare a conferinței interguvernamentale pentru un nou tratat UE, chiar dacă e un risc major de neratificare.

 

2023 este un an pre-electoral la nivel de UE, iar întreg sistemul politic este în fierbere. Nu vor exista alegeri primare europene de impact, așa cum menționam încă de acum 6 luni. Ultimele luni au arătat că la nivelul Partidului Popular European sau Partidului Socialiştilor Europeni nu se dorește o astfel de procedurã.

 

De urmărit însă ECR, Conservatorii și Reformiștii Europeni, atât ca partid, cât mai ales ca și grup parlamentar. Guvernele din Polonia, Ungaria și Italia concep strategii în jurul acestui brand.

 

Avem un permanent joc pentru alegerea sau realegerea președintelui Comisiei Europene din 2024. Anul viitor va cristaliza mult echişierul politic pentru a putea anticipa ușor decizia din iunie 2024.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: