luni, 5 decembrie 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Scrisoare pentru fiul meu”


Revin astăzi cu un editorial de suflet în paginile Fãcliei de Cluj.

         

---

Trăim într-o lume dinamică, parcă mai complexă ca niciodată. Desigur, pe măsură ce avansăm în viață, devenim mai conservatori, mai precauți, mai speriați de dinamica societală. E doar un pas până la a lansa faimosul referen despre tânăra generație, care nu are repere credibile și e aproape sortită eșecului. Suntem subiectivi, dar haideți să fim un pic obiectivi.

 

Să ne bucurăm de viață așa cum este, iar tinerilor să le dăm posibilitatea să descopere ceea ce e frumos și să își identifice singuri drumul. Fiul meu a împlinit recent 18 ani, deci e major, iar acest mesaj îi este adresat lui. E un apel însã şi pentru cei din generația sa, fie că sunt la Cluj, București sau Bruxelles. E un îndemn și pentru părinți sau bunici, poate prea prinși cu rutina zilnică.

 

Anii tinereții sunt fantastici și profită din plin de aceste experiențe. Este o lume tehnologică, foarte diferită de cea de acum 30 de ani, iar acum informația și oportunitățile sunt peste tot prezente. Poți studia și lega prietenii peste tot în lume, iar asta e fantastic. Deschiderea și toleranța față de alții este cheia întregii dezvoltări. Munca în echipã, respectând opinia altora, dar și leadership-ul, sunt absolut necesare pentru a avansa în tot ceea ce faci.

 

Identitatea ta este importantă, iar familia și locul unde trăiești îți dau în mare măsură acest bagaj de cunoștințe. Descoperă și alte culturi, unele mult diferite față de ceea ce credem că e standardul absolut. Călătorește de câte ori ai oportunitatea pentru a vedea ce locuri frumoase există pe Pământ, dar și pentru a înțelege cum alții își făuresc cotidianul pe alte meridiane.

 

La 18 ani lumea e a ta, deși de multe ori sistemul de învățământ îți creionează rigid drumul de zi cu zi. Nu te margini doar la monotonia educației formale, dezvoltă proiecte, continuă să faci sport toată viață.

 

Ai curaj, dar planifică în același tip. Ascultă de alții, dar ai opinia ta pe fiecare subiect. Nu încerca să ai independența financiară încă, dar e bine să ai ceva bani în cont pentru proiectele personale.

 

Totul pare standartizat, între utopie și neprezut. Totuşi, important este ca tu să fii fericit și să vezi perspectivele viitorului. Restul este detaliu.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: