luni, 5 decembrie 2022

4 zile în Israel


Acum câteva luni, povestind cu vecinul Yves, ne-a venit o idee. Să mergem pentru un week end într-un loc exotic, unde se poate face baie în mare în luna decembrie. Acesta este proiectul pe care l-am implementat recent, prin vizita turistică de 4 zile din Israel.


Mă bucur enorm că în ultimele 12 luni am vizitat locuri fantastice precum
Dubai sau Statele Unite ale Americii, iar Israelul vine ca o mănușă perfectă în această serie.


De la început vreau să menționez că Israelul este una dintre cele mai plăcute și sigure țări vizitate. Chiar și trecerea prin
Cisiordania (West Bank), teritorile controlate de Autoritatea Palestiniană, este foarte ușoară. Doar un SMS cu prețul la roaming îți amintește că ești în această zonã.


Peste tot în Israel infrastructur
a rutieră este impresionantă, nu există blocaje nici în orașe și nici pe autostrăzi.


Tel Aviv, poart
a de intrare a Israelului, este un oraș surprinzător. Faleza de vreo 10 km este punctul principal de atracție. Plimbându-te aici, ai impresia că toată lumea face sport. Vibrează a tinerețe și este o dinamică greu de găsit în alte locuri. Plaja este memorabilă. Da, se poate face baie în Marea Meditereana în luna decembrie!


E o plăcere să te plimbi pe străzile Tel Aviv-ului. E un mod de viață relaxant, fără zgomot și nervi. Bunul simt domnește peste tot.


Deși se construiește mult în Tel Aviv, prețurile la imobiliare sunt astronomice. Două milioane de dolari pentru un apartamant de 130 metri pătrați... Statistic
a plasează Tel Aviv-ul ca unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, chiar peste New York-ul american.


Într-o dimineață am vizitat și Jaffa, orașul vechi de 4000 de ani. Recomand din toată inima.

Ierusalimul este punctul forțe. În nici o or
ã, pe un drum însorit, cu păduri și dealuri, se ajunge în orașul împărțit în 4 zone: Cartierul Musulman, Cartierul Creștin, Cartierul Armenesc și Cartierul Evreiesc. Fantastică coabitarea tuturor, într-un oraș turistic precum Roma sau Paris.


A petrece o după masă la Marea Moartă este o necesitate. Ap
a uleioasă și sărată îți dã o senzație specială. E alt fel de compoziție chimică a apei față de ceea ce avem la Ocna Sibiului. Aici sarea nu se depune pe corp, aşa cum se întâmplã când ieși din lacul Brâncoveanu.


Israelul este o experiență culturală de notă zece. Locuri și oameni fantastici!


Dan Luca / reîntors la Bruxelles

 

Niciun comentariu: