luni, 19 decembrie 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Români de încredere”


Între respect și încredere, în editorialul meu de astăzi din Făclia de Cluj.

 

---

Societatea integrată și globală, din care facem parte, ne obligă să gândim orice mișcare. Trăim într-o Uniune Europeană cu 27 de țări membre, iar anumite concepte ne aduc multă bucurie, dar altele par nedreptăți.

 

Europa este continentul paradoxurilor. Conceptele pendulează între “leagănul celor mai vechi civilizații” și ˝un sistem politic federativ tânăr, evolutiv˝. Gândirea strategică este ceea ce trebuie să caracterizeze implicarea fiecăruia. E imperativ în a înțelege piața în care ne desfășurăm acțiunile, limitele în care se poate negocia. De multe ori vezi, în funcţie de naţiune, delegaţii venite la Bruxelles, fie prea curajoase, fie prea pasive, şi mai tot timpul extremele nu sunt apreciate în aparatele birocratice internaţionale.

 

De fiecare dată e bine să revenim la bazã, la obiectivul comun pe care ni l-am stabilit. Dorim să fie pace și prosperitate pe continent, iar când razboiul este la frontieră aceste cuvinte au o rezonanță specială.

 

Politicienii sunt precum echipa de fotbal a unei țări, reprezentativi pentru sistemul din care provin. Că ne place sau nu, puțin contează. Responsabilitate este încă ceva luat în derizoriu, în loc să analizăm concret rezultatul palpabil. Asumarea unor proiecte de țară este dorită, dar analizele pe parcurs și la final sunt necesare. Nu doar responsabilitatea performativã, a rezultatului, trebuie văzută doar, ci și cea decizională. Adică, mai pe românește, ce fel de mecanism am pus în practică pentru a ajunge la rezultatul respectiv.

 

Cetățenii sunt prinși în jocul mediatic, sprijinind aproape necondiționat țara și echipa de fotbal. E bine să avem aceste reflexe, ne face mândri că suntem români. Totuși, enunțul ˝noi vrem respect˝ ne aduce pe palierul unui complex de inferioritate.  Dacă este ceva care ar însemna mai mult este încrederea. Dorim să fim văzuți ca oameni de încredere, parteneri de proiecte, oricât de compexe sunt acestea. Nu întindem palma pentru milă, ci suntem o nație mândră, de încredere.

 

Sper din tot sufletul ca Sărbătorile să ne aducă un pic mai mult calm, înțelegere a pozei generale și gândirea strategică necesară. Resursele există, dar managementul este cheia în a ne conduce spre performanță.

 

La Mulți Ani ! Să ne revedem sănătoși în 2023 !

 

 

Niciun comentariu: