luni, 12 decembrie 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Au fost 16…”


România este de 16 ani în UE. Care sunt marile întrebări ale următorilor ani? Răspunsul în editorialul semnat de mine astăzi în Făclia.

 

 

-----

Au trecut 16 ani de când țara noastră a aderat la Uniunea Europeană. Inițial, mă gândeam să rememorez cum arãta România în decembrie 2006, cu câteva zile înainte de a intra oficial în structura europeană. Dar m-am gandint la cei din generația tânărã, care e prea puțin interesată de trecut. Povestirile cu date semnificative, chiar dacă fundamentale pentru dezvoltările din viaţa lor, par plictisitoare, spuse pe un ton pedagogic de fapt.

 

Mi-am propus atunci să abordez viitorul, cel la care fiecare dintre noi ne putem aduce o contribuție. Puteam să lansăm un concurs de eseuri, de genul cum va arata România în următorii 16 ani, dar parcă – din nou – pare ceva filozofic și distant.

 

Privim spre viitor și suntem interesați cum evenimentele majore, politice, economice sau sociale, ne influenţeazã viața. A lansa întrebări pertinente, cu teme precise, este poate o abordare mai ușor de disecat. Apelez la această metodă pentru a încerca să aduc o valoare adăugată acestei lecturi, permițându-mi să stau totuși focalizat pe palierul unei Românii europene.

 

Întrebarea fundamentală nu este dacă România e o țară europeană, ci cum poate să se poziționeze în acest club european? Avem maturitatea pentru a gândi strategic, dar realist, un proiect de țară care să ne aducă rezultatul dorit ?

 

Într-un context în care crizele și războaiele revin în viața noastră în diverse forme, care este rolul alianțelor în a dezvolta statul național unitar român ? Interdependențele sunt necesare într-o lume globalizată, dar cum menținem balanța între național și internațional?

 

Revoluțiile industriale sunt tot mai frecvente și cu impact societal. Cum reușim să fim parte a acestor transformări și ce fel de competențe trebuie să dezvoltăm ?

 

O țară cu un profil agrar precum România, are maturitatea de a găși formula necesară pentru a transforma această situație într-un veritabil avantaj ?

 

Vom reuși să înțelegem că nu se poate să avem dezvoltare economică fără o abordare înțeleaptă a chestiunii mediului înconjurător ?

 

Credem cu adevărat în proiectul coeziunii, atât la nivel de georgrafie, cât și la cel al societalului ? Gândim o România pentru toți sau este doar un slogan care dã bine ?

 

Avem puterea să devenim cetățeni globali, în care puterea economică a țării și mentalitatea să ne ajute să ne bucurăm cu adevărat de globalizare ?

 

Desigur, sunt mult prea generale întrebările, pentru mulți problemele cotidianului sunt mai presante. Dar e nevoie de această deschidere, să privim și spre înalt. E bine să ridicăm capul și să gândim strategic ! Acum, nu doar în 16 ani…

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

 

 

 

                                                                             

Niciun comentariu: