joi, 29 martie 2012

Un comisar numai pentru turismul european?

Brazilienii, chinezii şi ruşii sunt cei mai “cheltuitori” turişti, după cum preciza recent comisarul european Antonio Tajani, care deţine şi portofoliul turismului în cadrul UE. Tot el este de părere că turismul poate deveni în 2012 un motor al economiei Uniunii.

Europa este prima destinaţie în clasamentul mondial, beneficiind de nenumărate obiective de interes pentru public, însă sunt câteva probleme care rezolvate ar contribui şi mai mult la dezvoltarea acestui sector.

Este importantă orientarea spre interior, însă în plus, se poate face mult mai mult pentru promovarea în restul lumii. Ţările BRIC, cele de care aminteam mai sus, şi în plus India, cheltuiesc pentru servicii turistice chiar mai mult decât europenii, se lovesc însă de problema obţinerii vizelor. Având în vedere statisticile, propunerea primului comisar european care este însărcinat în chestiuni legate de turism, pentru mai multă flexibilitate este astfel întemeiată.

Italia a lansat un proiect pilot prin care a renunţat pentru o perioadă la vizele pentru aceşti turişti, ceea ce a determinat o dublare a numarului vizitatorilor chinezi în vara anului trecut. Şi Croaţia oferă astfel de avantaje pe perioada estivală, când europenii pot călătorii acolo doar cu cartea de identitate, deşi nu este încă membră UE. În plus, chiar şi SUA, unde se pune atât de mult accent pe securitate, s-a oferit mai multă flexibilitate în ceea ce in priveşte pe brazilieni şi ruşi.

Sunt şi alte metode de a promova vizitarea mai multor obiective, nu numai cele la îndemâna reprezentanţilor din instituţiile europene. De exemplu, organizarea compentiţiilor sportive în alte locaţii decât cele de tradiţie.

Cu un asemenea tablou întrebarea reporterului este pertinentă – oare nu ar avea nevoie Uniunea de un comisar care să se ocupe doar de problemele legate de turimul european?

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: