marți, 8 mai 2012

De la Serge Moscovici la Pierre Moscovici


Mă bucur foarte mult pentru victoria lui François Hollande în recentele alegeri din Franţa. Stânga franceză, şi nu doar, s-a mobilizat extraordinar şi cred că ideea primarelor din toamna lui 2011 a fost semnalul hotărâtor.

 

Observ că prin presă sunt vehiculate nume de posibili prim-miniştri şi nu mă surprinde să constat că Pierre Moscovici, cel care a condus campania de succes a lui Hollande, este printre aceştia.

 

L-am cunoscut pe Pierre cu prilejul conferinţei de la Sorbona din toamna lui 2000. Un om de o modestie exemplară, foarte bun profesionist în domeniul Uniunii Europene (făcea parte atunci din Guvernul condus de Lionel Jospen şi avea chiar portofoliul afacerilor europene).

 

Pentru cei care vor să îl cunoască mai bine le recomand cartea tatălui său de origine română, Serge Moscovici, reputat specialist în psihologie socială “Urmele timpului - Iluzii româneşti, confirmări europene”, apărută la Polirom în 2002.


Câteva idei exprimate în carte:
  • Putem spune mai degrabă despre România că era o ţară potenţial bogată - existau resurse, bogăţii naturale - dar prost administrată.
  • Olandezii reprezentau grupul cel mai semnificativ în psihologia socială europeană. Acolo se făcea într-adevăr cercetare, existau fondurile necesare.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: