miercuri, 23 mai 2012

Fondurile europene şi cele “20 de Românii”


Pentru atragerea cât mai multor fonduri europene s-a promis reducerea birocraţiei şi a perioadei de soluţionare a proiectelor. Cu toate acestea, conform unui material publicat de Adevărul, în majoritatea cazurilor încă “regulile autorităţilor se schimbă în timpul jocului, iar beneficiarii trebuie să semneze mii de pagini şi să aştepte ani în şir pentru a primi aprobările necesare”.

Concluzia generală a studiului realizat este aceea că  “principalul motiv pentru care România e la coada clasamentului privind absorbţia fondurilor UE nu vine de la Bruxelles, ci din instituţiile birocratice autohtone”.

Candidaţii se plâng de problemele care apar din cauza schimbărilor ce intervin în decursul acestor ani de aşteptare – fluctuaţiile cursului valutar, dezvoltările tehnologice rapide, sunt doar câţiva dintre factorii care fac dintr-o propunere de proiect realizabil, în mai mult de un an de aşteptare, un proiect imposibil de aprobat.

Economistul Daniel Dăianu, participant la conferinţa dedicată fondurilor UE, le-a reproşat funcţionarilor din ministere că nu există o comunicare eficientă între ei. „Dumneavoastră, între ministere, discutaţi? Dacă miniştrii nu discută, că nu au timp, în şedinţa de Guvern, atunci voi, funcţionarii superiori, care trebuie să fiţi un cap limpede, trebuie să discutaţi. Dumneavoastră, de la Mediu, trebuie să discutaţi cu omul de la Dezvoltare Regională, cu cel de la Transporturi, de la Infrastructură... Fiecare parcă este în ţara lui. Nu avem 20 de Românii. Nu trebuie să vă fie teamă, să vă ţineţi de un loc. Oricum aveţi expertiză! Puteţi să plecaţi. Plecaţi în altă parte. Dar nu putem să împărţim România în 20 de ţări!"

Este dureros, dar este adevărat, nu putem să aşteptăm să avem rezultate mai bune la nivel naţional când nu avem strategii pe termen lung, când fiecare guvernare schimbă regulile şi totul se reia de la zero.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: