joi, 10 mai 2012

Viziunea Parlamentului European


În contextul actual, întărirea cooperării cu parlamentele naţionale şi prevenirea riscului fragmentării politice este o prioritate pentru legislativul european, după cum afirma recent Klaus Welle, Secretarul General al Parlamentului European.

Prin semnarea Tratatului de la Lisabona, capacitatea parlamentelor naţionale de a se implica în problemele comunitare este mult lărgită, însă, cu toate acestea, şeful administraţiei PE, este de părere că  instituţiile trebuie să gândească strategii pe termen lung. În plus, dinamica sectorului afacerilor publice, prin multipolaritatea politică existentă, guvernarea la diferite nivele, evoluţia tehnologică şi creşterea numărului actorilor politici, îngreunează şi mai mult sistemul.

Nu este prima data când este invocată necesitatea intensificării cooperării între experţii naţionali şi cei europeni pentru o integrare europeană reală. Agravarea situaţiei de pe scena comunitară impune măsuri de redresare urgente, ce vor marca istoric Uniunea Europeană, cel puţin pentru următorii 10-15 ani.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: