miercuri, 14 august 2013

Dan LUCA – articol în cotidianul Prahova – “Lobby polonez la Bruxelles”

Polonia este un foarte bun exemplu de ţarã care ştie să joace cartea sa de lider regional în Uniunea Europeană. Mai multe despre acest subiect puteţi afla citind materialul pe care l-am publicat în cotidianul Prahova:

…………

Polonia! Un exemplu demn de urmat, indiferent că e vorba de fonduri europene, regionalizare, sau de ce nu, Preşedinţie a UE. De vreo 3 ani vizitez periodic Varşovia. Este interesant de analizat evoluţia acestei ţări şi racordarea sa la mecanismul Uniunii Europene. Este o plăcere să vorbeşti despre Europa şi înşurubarea poloneză în această macrostructură cu cei care conduc instituţii, corporaţii, patronate, sindicate, trusturi de presă, organizaţii neguvernamentale sau “centre de gândire”.

Din punct de vedere european sunt subiecte importante pe agenda publică: ţinta ţării de a introduce euro în 2016, impactul bugetului 2014-2020 asupra politicii de coeziune sau dezbaterea despre sursele de energie. Se vorbeşte foarte mult despre schimbările climaterice în contextul energiei, mai ales că în noiembrie 2013 se va desfăşura o conferinţă a Naţiunilor Unite pe acest subiect în Polonia. Un recent raport comandat de CEEP (Central European Energy Partners) argumentează că UE are nevoie să dezvolte o politică energetică separată pentru ţările din Europa Centrală şi de Est pentru că acestea au profile energetice şi economice particulare - în Polonia cea mai mare parte din energia electrică este produsă pe bază de cărbune (92%), iar în Republica Cehă 59% din totalul electricităţii. La acest capitol, România are avantajele posibilităţii apelării la alte resurse energetice precum energia eoliană sau cea produsă în hidrocentrale.

Polonia doreşte şi ştie să joace cartea sa de lider regional, dar totul ancorat la dezbaterea europeană. Şi poate nu este rău să ating subiectul pe care îl gestionez de câteva luni de la Bruxelles, cel al "viitorului instituţiilor europene". Comparativ, dezbaterea este mult mai avansată chiar decât în Italia. Instituţiile poloneze, dar şi patronatul şi societatea civilă, tratează cu mare interes acest subiect pregătind dezbateri publice atât la Varşovia, cât şi la Bruxelles. Totul pentru a arăta că Polonia are o opinie în această construcţie europeană, care influenţează viaţa cetăţenilor. “Apele” sunt animate şi de poziţionările partidelor politice pentru euroalegerile din mai 2014.

Poate tocmai şansa de a fi deţinut Preşedinţia UE a motivat-o, ca stat, să coaguleze atât de bine factorii de decizie polonezi. Perioada mandatului a scos în evidenţă potenţialul acestei ţări, şi iată că acum, în faza post-Preşedinţie UE, polonezii sunt fericiţi şi este meritul lor că poziţionarea actuală le este atât de favorabilă. Pentru imaginea Poloniei a contat mult chiar şi atmosfera politicului naţional ce se derulează întrun calm perfect, ce te duce cu gândul la decenţa ţărilor nordice. La toate acestea se adaugă seriozitatea cu care tratează impactul legislaţiei europene asupra vieţii lor. Polonia s-a făcut remarcată în ultimii ani şi prin faptul că a “fentat” criza, evitând recesiunea.

Corelând toate acestea cu ce se întâmplă în ultimii ani în România, nu pot să nu insist pe dezvoltarea parteneriatelor bilaterale româno-poloneze, bazându-mă pe asemănările de fond între aceste două ţări. Polonia e azi al 6-lea stat din punct de vedere al populaţiei în Uniunea Europeană, iar România e pe locul 7. Dacă România vrea să joace un rol mai important în Uniunea Europeană, mai întâi de toate trebuie să-şi analizeze corect opţiunile şi să îşi valorifice oportunităţile. Polonia joacă un rol de jolly jocker pe arena europeană: e când membru al grupului Visegrad (Polonia – Cehia – Slovacia – Ungaria), mizând pe Europa Centrală, dar joacă şi precum ţările mari, alături de ele. Şi aici îmi vine în minte în special faimosul “Triunghi Weimar”: Germania – Franţa – Polonia, înfiinţat pentru a promova dezvoltarea între cele 3 ţari. Practic, Varşovia doreşte să arate Europei că este o ţară mare.

Aşadar, îi doresc şi eu României să ajungă, în câţiva ani, precum Polonia, vorba premierului Ponta!

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: