vineri, 23 august 2013

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar – “Voci pentru capitalul românesc la Bruxelles”


Scriam în cel mai recent material pe care l-am pregătit pentru Ziarul Financiar despre importanţa reprezentării capitalului românesc la Bruxelles.

În continuare puteţi lectura materialul integral:

...............
 
O voce la Bruxelles pentru capitalul românesc devine o chestiune esenţială, din mai multe perspective. În primul rând, pentru că acolo se decid din ce în ce mai multe lucruri care îl afectează - pozitiv sau negativ; în al doilea rând, pentru că şi omologii săi naţionali din Uniunea Europeană sunt din ce în ce mai prezenţi; şi, nu în ultimul rând, pentru că de multe ori contactele legislative utile se întrepătrund cu oportunităţi de business transnaţional.

Bucureştiul e important, ca şi relaţia cu autorităţile naţionale, dar să nu neglijăm Bruxelles-ul, unde se decide peste 75% din legislaţia aplicabilă în Uniunea Europeană. "European" e noul "naţional". Proactivitatea capitalului românesc e necesară deoarece de multe ori "ne sesizăm" prea târziu, nefiind reprezentaţi în oraş cum se cuvine, informaţional şi ca putere de lobby. Fără o informare promptă juridică, tehnică, economică, e greu de elaborat o poziţie naţională care să poată fi eficientă, ca proiecţie şi acţiune. Reprezentarea poate fi comună, la nivel de industrie (aici felicit energia, care s-a mişcat mai bine decât restul sectoarelor), sau per ansamblul economiei, la nivelul, de preferinţă al tuturor patronatelor. 

Totodată, dacă există un domeniu în care argumentul de tip "şi alţii o fac" e corect, acesta este. De ce? Simplu - miza e enormă. Capitalul francez se mişcă bine cu MEDEF-ul la Bruxelles (patronatul francez), la fel şi capitalul german, fie la comun (BDI), fie individual (la nivel de giganţi industriali, auto şi nu numai). E foarte important ca şi capitalul românesc să înţeleagă că un birou la Bruxelles sau o consultanţă externă nu sunt o investiţie "în eter", ci o chestiune de supravieţuire pe termen mediu şi lung. Dacă nu ştii să anticipezi şi să influenţezi mediul decizional, nu ai un viitor sustenabil, căci eşti mereu luat prin surprindere.

Nu în ultimul rând, reţeaua contează, iar networkingul legislativ dă naştere de multe ori, prin colegi de interese europene, la oportunităţi economice. Se creează punţi de cooperare între capitalul român şi cel străin, nişe de export sau de investiţii, se dezvoltă în timp alianţe şi prietenii sustenabile. Trebuie să înţelegem că fără alianţe şi suporteri, neavând o talie capitalistă de nivelul Germaniei, Franţei sau Marii Britanii, ne va fi greu "singurei". Chiar şi marele capital german se aliază periodic cu industrii din ţări europene partenere pentru a-şi atinge scopurile. Să învăţăm aşadar jocul european, inclusiv la secţiunea business. 

Recent, s-a lansat în România FIA, ca forum al investitorilor autohtoni, instrument clar definit ca menit a apăra interesele capitalului românesc. După consolidarea internă, investiţia într-un braţ extern ţine de sustenabilitatea proiectului. Marea Poartă e acum la Bruxelles!

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: