duminică, 25 august 2013

Despre evoluţia României


“Adevărul” lansa recent o “provocare”, profesorului de la Harvard, Zbingniew Bochniarz, specializat în dezvoltarea economică a ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Ce doreşte el României? “Simplificarea sistemului de taxe, eliminarea birocraţiei, transparenţă în sistemul public şi investiţii în educaţia viitorilor oameni de afaceri şi a angajaţilor din sectorul public”.

”Educaţia trebuie reformată pentru ca studenţii să primească o cantitate echilibrată de cunoştinţe teoretice, aptitudini practice şi atitudine. Petrecem prea mult pentru a-i pune pe studenţi să înveţe cunoştinţe care se învechesc foarte repede. Ei nu sunt învăţaţi cum să pună în practică aceste cunoştinţe. Pentru că problemele din viaţa reală sunt interdisciplinare, ei trebuie învăţaţi să lucreze împreună, să colaboreze, pentru că singura modalitate pentru a ne rezolva problemele este să colaborăm. De ce să înveţe pe de rost aşa de multe informaţii? Trebuie să li se dea şansa să aplice ceea ce au învăţat. În SUA, când pleacă din universitate, studenţii au competenţe să rezolve probleme practice. Unele universităţi din Europa se îndreaptă spre acest sistem”, explică invitatul.

Zbingniew Bochniarz consideră că “românii sunt foarte creativi, sunt foarte sus, undeva între primele 14 ţărilor din lume, în ceea ce priveşte folosirea internetului. Şi nu cred că toţi se joacă pe internet. Acesta înseamnă că au abilităţi. Dacă pot aplica aceste aptitudini pentru a sprijini antreprenoriatul, economia s-ar dezvolta”.

Dacă revenim la Polonia, aşa cum sublinia profesorul Bochniarz, avem în Polonia şi un exemplu de ţară fost-comunistă care a ştiut cum să transforme mentalitatea, cultura şi valorile vechi, în altele noi, adaptate realităţilor contemporane.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: